Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Sveti Duh nam pomaga uresničevati Jezusovo ljubezen in njegovo darovanje ljudem

Svet | 01.05.2016, 12:24 Marjana Debevec

Papež Frančišek je opoldanski nagovor navezal na današnji evangelij, ki nas popelje v dvorano zadnje večerje, ko Jezus obljubi učencem, da jim bo Oče poslal Svetega Duha, ki jih bo spomnil na vse njegove besede. Jezus se namreč vrača k Očetu, svoje učence pa bo še naprej spremljal po daru Svetega Duha, je zatrdil Frančišek.

Z Jezusom, utelešeno Besedo, se je razodetje dopolnilo. Sveti Duh pa nas bo skozi zgodovino spomnil na Jezusove nauke v različnih konkretnih življenjskih okoliščinah, da bi jih lahko postavili v prakso, je poudaril Frančišek in dodal: „Nismo sami! Jezus je blizu nas, je med nami in v nas!“.

Njegova nova navzočnost v zgodovini je mogoča preko daru Svetega Duha, po katerem lahko vzpostavimo živ odnos z Njim, Križanim Vstalim, je zatrdil Frančišek. Sveti Duh, ki ga prejmemo po zakramentih krsta in birme, deluje v našem življenju. „On nas vodi v našem načinu razmišljanja, delovanja ter razlikovanja med dobrim in zlim; pomaga nam uresničevati Jezusovo ljubezen, njegovo darovanje drugim, še posebej najbolj potrebnim.

Znamenje navzočnosti Svetega Duha v nas pa je po papeževih besedah tudi mir, ki se razlikuje od miru, ki ga poskušamo uresničiti ljudje. „Jezusov mir izhaja iz zmage nad grehom in sebičnostjo, ki nam preprečujeta, da bi se med seboj ljubili kot bratje. Ta mir je Božji dar in znamenje njegove navzočnosti“, je dejal sveti oče. Vsak učenec, ki je danes poklican slediti Jezusu in nositi križ, v sebi prejme mir Križanega Vstalega v gotovosti v njegovo zmago in v pričakovanju njegove dokončne vrnitve, je še prepričan papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.