Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Relikvije Leopolda Mandića v Ljubljani

Cerkev na Slovenskem | 18.04.2016, 13:31 Marta Jerebič

Relikvije sv. Leopolda Mandića, ki je poleg sv. p. Pija zavetnik leta usmiljenja, so se danes ustavile tudi v Ljubljani. V češčenje vernikov bodo do 17. ure izpostavljene v župnijski cerkvi v župniji Ljubljana - Štepanja vas, nato jih bodo prenesli nazaj v Padovo. Ob tej priložnosti je slovesno sveto mašo v Štepanji vasi daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je po zgledu Mandića pozval k boju za človeka, prizadevanju za edinost v družini in župniji ter naši lastni svetosti.

Nadškof Zore je v pridigi na kratko orisal življenjsko pot Leopolda Mandića in se nato osredotočil na karizmo, ki jo je Gospod temu 135 cm visokemu kapucinu položil v srce.

»Postal je spovednik. Spovednik, ki je dneve in mesece in leta ostajal zaprt v spovednici. Majhen človek, ampak velik po srcu, ker je Bog iz njega naredil junaka, ki se je boril za človeka, ne boril proti volkovom, ampak se je za človeka boril proti silam zla.«

Kljub boleznim, mrazu, vročini in utrujenosti je nenehoma sprejemal spovedance, tudi 10 do 12 ur na dan. Svoje življenje je tako spreminjal v darovanje za druge in v podarjanje Boga.

Za nas pa se tukaj po besedah nadškofa Zoreta pojavljata dve vprašanji. Prvo je, ali smo na Božji strani, da se borimo za človeka: »Mi, kot tisti, ki smo otroci dobrega Boga, ki ga je p. Leopold oznanjal kot spovednik v Padovi in tudi drugod, moramo biti na strani človeka in se moramo boriti za človeka, ne smemo biti najemniki, ki bi pokleknili pred gospodarji, politiki, lastniki podjetij.« Kot je še dejal nadškof Zore moramo biti neustrašeni v boju za človekovo dostojanstvo, njegovo srečo, notranje veselje in večno življenje.

Nadškof Stanislav Zore med pridigo ob relikvijah sv. Leopolda Mandića
Nadškof Stanislav Zore med pridigo ob relikvijah sv. Leopolda Mandića © ARO
Drugi nauk, ki nam ga daje Leopold Mandić, pa je njegovo prizadevanje za edinost kristjanov. Vse svoje življenje si je prizadeval, da bi šel na vzhod in tam delal za edinost. Kljub temu, da je bila njegova prva karizma spovednica v Padovi, ni opustil dela za edinost med kristjanov. Vse sadove svojih svetih maš je namenil za edinost kristjanov.

Tu je vprašanje za nas: "Ali delamo za edinost – vsak v svoji družini. Ali znamo v vseh družinskih članih videti Božji dar … ali dovolimo, da včasih preveč stopijo v ospredje naša čustva, sebičnost želja po uveljavitvi ... Ali delamo za edinost župnij, da bi bili vsi, ki se zbiramo ob naših oltarjih, v resnici eno …. Ali so med nami vsi velikodušno sprejeti ... tudi tisti, ki jih obsojamo in ožigosamo kot slabe kristjane oziroma ljudi.«

Kot je še dejal nadškof Zore, mora svetost p. Leopolda Mandića v nas zbujati vprašanje – kako naj jaz živim sveto. Gospoda naj ne nehamo spraševati, dokler ne bomo dobili odgovora.

Cerkev v Štepanji vasi ni mogla sprejeti vseh vernikov, ki so se udeležili svete maše, zato so za množico pripravili še dva šotora z video prenosom.

sv. Leopold Mandić
sv. Leopold Mandić © ARO

Verniki so napolnili cerkev in prostor pred njo
Verniki so napolnili cerkev in prostor pred njo © ARO

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.