Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Papež z otroki (foto: Radio Vatikan)
Papež z otroki

VIDEO: Amoris Letitia: nova ustava za družine

Cerkev po svetu | 08.04.2016, 14:45 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes predstavili dolgo pričakovano papeževo posinodalno apostolsko spodbudo o družini z naslovom Amoris letitia – radost ljubezni. Dokument, ki predstavlja sklep dveh sinod o družini, ima 264 strani in je razdeljen na devet poglavij. Prvo ponuja pojasnila za citate iz Svetega pisma, drugo opisuje različne razmere družin, tretje pa njihovo poslanstvo. Naslednji dve sta osrednji, namenjeni sta zakonski ljubezni in njeni rodovitnosti. Šesto poglavje govori o pastoralnih vidikih, sedmo o vzgoji otrok – ponuja tudi nekaj nasvetov za to, osmo, o katerem se bo verjetno največ razpravljalo, pa vsebuje smernice za vključevanje znova poročenih ločencih. Zadnje poglavje govori o zakonski in družinski duhovnosti. Spletni portal Vatican Insider je dokument označili za novo ustavo za družine.

Četrto in peto poglavje, ki govorita o zakonski ljubezni, bodo po besedah dunajskega nadškofa Christopha Schoenborna mnogi, morda tudi teologi in škofi, preskočili, in takoj prešli na žgoča vprašanja, a poudarja, da sta ti dve poglavji najbolj pomembni. »Poglavji spodbujata, da verjamemo v ljubezen, da zaupamo v njeno moč, da ljubezen v zakonu raste.« Iz vsake strani dokumenta se po njegovih besedah čuti veselje papeža, ko govori o ljubezni v družini.

»To ni besedilo za pristojne strokovnjake, za pastoralne delavce, ampak za vsakogar izmed nas, ki smo na različne načine del družine. Kdor bo bral predvsem osrednji del dokumenta in poglavje o vzgoji otrok, bo spoznal, da gre prav zanj, ki ga papež vodi za roko pri odkrivanju lepote naših družin, ki so nepopolne, krhke, vendar izredne, saj jim v vsakdanjem življenju pomaga Kristusova ljubezen,« je povedala Giusseppina De Simone Miano, ki je skupaj s soprogom predstavila svoj pogled na dokument, za katerega je zatrdila, da papež uporablja preprost jezik, ki bo razumljiv vsakomur.

Generalni tajnik škofovske sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, je pojasnil, da je naslov Amoris Letitia v popolni kontinuiteti z apostolsko spodbudo Evangelii Gaudium – od veselja Evangelija do radosti ljubezni v družini. Kljub temu, da papež jasno potrjuje nauk o zakonski zvezi in družini ter ga postavlja kot neodpovedljiv ideal, pa kardinal Baldisseri meni, da je ključ za branje dokumenta »logika pastoralnega usmiljenja.«

In tako smo pri žgočih vprašanjih. V zvezi z ranjenimi družinami posinodalna apostolska spodbuda vsebuje tri ključne besede: spremljanje, razločevanje, vključevanje. Besedilo nikjer izrecno ne omenja obhajila, le ena opomba se nanaša na zakramente. Pojasnjuje, da ni mogoče dati splošen niz kanoničnih pravil, ki bi se nanašala na vse primere, ampak je primere treba presojati vsakega posebej.

Papež v dokumentu podarja, da nihče ne more biti večno obsojen, ker to ni logika evangelija. Pri tem izvzema tiste, ki se z grehom ponašajo, kakor, da je ta del krščanskega ideala. Pastirji morajo opraviti dobro razločevanje in vnovič poročene ločence v čimvečji možni meri vključiti v življenje Cerkve.

Ob koncu dodajmo še to, da je papež vsem škofom po svetu že poslal dokument z lastnoročno napisanim spremnim pismom. Vatikanski televizijski center pa je pripravil tudi kratek video, ki govori o tem, kako je dokument nastajal in kaj vsebuje.

BESEDILO VIDEA (prevod Radio Vatikan)

Pismo papeža Frančiška svetu

Radost ljubezni

O ljubezni v družini

Dolgo papeževo ljubezensko pismo, ki vsebuje več kot dve leti dela in katere začetek je bilo poslušanje vernikov po svetu. Sledilo je srečanje škofov v Rimu, namenjeno razpravi.

Papež Frančišek je poslušal in oblikoval svoj odgovor.

Ljubezen in družina sta za papeža radostna poklicanost.

Radost ljubezni nudi upanje in spodbudo.

Papež Frančišek se zaveda tudi težav in želi vsem povedati, da jim Cerkev stoji ob strani, pripravljena ponuditi ozdravljenje in upanje.

Papež Frančišek poudari razumevanje, sočutje in usmiljenje.

Sveti oče je videl trpljenje ljudi, pozna probleme in izzive, s katerimi se morajo družine soočati. Pomanjkanje dela, občutki sovražnosti v odnosu do novega življenja, nasilje in mamila, migracije … Seznam je dolg.

A še daljši je seznam pozitivnih moči v pomoč družini, ki jih našteje papež Frančišek. Kreposti kot so potrpežljivost, velikodušnost in upanje, zvestoba, odpuščanje in duhovna moč v soočanju z nasprotovanji.

Radost ljubezni upodablja bogato in globoko resničnost vsakdanjih izkušenj družinskega življenja, ko ponuja ideje, da bi pomagal zakoncem v težavah, ko jih spremlja z empatijo, kadar jim ne uspe.

Papež reče da spolni vzgoji, v času, ko je spolnost zbanalizirana.

Papež Frančišek posebno misel nameni duhovnikom in vsem, ki delajo na področju družine. Spominja jih, da je vsaka situacija edinstvena in da morajo poslušati, in to ne le z ušesi, ampak s srcem.

V težkih ali nepravilnih situacijah morajo duhovniki Cerkve znati razločevati, spremljati in integrirati; ne obsojati, temveč vsem pomagati sodelovati v življenju Cerkve.

Božja luč vedno sveti onstran teme. Njegovo nežno usmiljenje je za vse.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...