Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:45

Naravni mutant sredi neokrnjene narave

Rakitna
Foto © sl.wikipedia.org

Ob robu kraškega polja sredi krimskih gozdov leži razloženo naselje Rakitna. Znana je po ugodni klimi za pljučne bolnike. S svojo lego, podnebjem in dobro prevetrenostjo Rakitna skorajda ne pozna jesenske, zimske ali pomladanske megle. To pretežno neokrnjeno okolje je tudi dom naravnega mutanta med drevesi.

Brinarjeva jelka raste v bližini Rakitne pri Novaški gori. Drevo ima obseg 197 cm in višino 34 m. Pozornost zbuja s svojo gosto stebrasto krošnjo cipresaste oblike, vitalnostjo in hitrejšo rastjo v primerjavi s sosednjimi jelkami.

Brinarjeva ali Klanška jelka (domačini ji pravijo tudi 'ta lepa smreka') je naravni mutant navadne ali bele jelke. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja jo je podrobneje opazoval in proučeval dr. Miran Brinar. Z osemletnim opazovanjem je Brinar ugotovil, da mutirana jelka vsako leto cveti in rodi, medtem ko so ostale jelke semenile na vsake dve do tri leta.

Zaradi redkosti takšnih mutacij in svoje izjemnosti so v preteklosti poskušali Brinarjevo jelko tudi vegetativno razmnoževati. Uspeh teh poskusov lahko opazujemo v Botaničnem vrtu v Mariboru, kjer rasteta dve manjši drevesi, klona, Brinarjeve jelke. Ta jelka je edina znana take vrste pri nas in jo zato uvrščamo med spomenike naravne dediščine.

Vir: http://www.dedi.si, www.rakitna.si

Brinarjeva jelka
Brinarjeva jelka


Ne spreglejte: