Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Vodicah se veselijo novega pastoralnega doma

Slovenija | 03.04.2016, 17:18

Župnija Vodice se veseli novozgrajenega pastoralnega doma. Ob odprtju ta konec tedna ga je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Opozoril je, da so zidovi postavljeni, zdaj jim je treba vdihniti življenje.

V Vodicah so pastoralni dom čakali več let. Kot je v pogovoru za naš radio povedal župnik France Mervar, ima projekt že kar dolgo brado. "Pred 20 leti smo začeli premišljevati o pastoralnem domu. Prvi osnutki so nastajali leta 1998, a potem so prišli zapleti, zato je trajalo. Leta 2011 smo dobili gradbeno dovoljenje, prvi del izgradnje je bil v letih 2012 in 2013. Zdaj smo dom dokončno dogradili." Potrebe so bile velike, saj je bila v župnišču le ena majhna veroučna učilnica, kar je za tako veliko župnijo, katere zemljišča segajo celo na Šmarno goro, premalo. Zdaj bo prostora občutno več. "Spodnji del je namenjen širše, bolj odraslim, to je dvorana, ki bo pozimi tudi kapela. Svoje prostore dobiva župnijska Karitas, dobili smo sejno sobo. V pritličju so veroučne učilnice, na podstrešju sta stanovanji, prek katerih bomo skušali dobiti še kakšnega sodelavca, na primer mežnarja, ki ga trenutno nimamo," je pojasnil Mervar.

V dvorani pastoralnega doma je prostora za 100 ljudi
V dvorani pastoralnega doma je prostora za 100 ljudi © p. Ivan Rampre

Nadškof Zore: Lažje je zgraditi hišo kot družino

V Vodicah je bilo radostno pričakovanje odprtja pastoralnega doma zaznati že kar nekaj časa. Župljani so med drugim zavzeto urejali okolico nove zgradbe. "Zidove ste postavili. Premišljeno, zelo urejeno in dobro načrtovano za pastoralno življenje v vaši župniji," je pri sveti maši ob blagoslovu pastoralnega doma povedal nadškof Zore. A opozoril je, da je, dokler v njem ne bo zaživelo pastoralno življenje, to samo zgradba.

Nadškof Zore je vernike povabil, naj pastoralnemu domu vdihnejo življenje
Nadškof Zore je vernike povabil, naj pastoralnemu domu vdihnejo življenje © p. Ivan Rampre
"Ko boste to stavbo začeli doživljati kot svoj dom, kot nekaj, kar je vaše, kot nekaj, kjer se srečujete, kjer poglabljate svojo vero in kjer se usposabljate za različna področja pastoralnega delovanja v župniji in širše, šele takrat bomo lahko upravičeno to zgradbo poimenovali dom. Takrat bo postala pastoralni dom župnije v Vodicah." Zato je po besedah nadškofa Zoreta treba prositi za Božji blagoslov. "Verjamem, da vsak izmed vas zelo dobro ve iz svojega življenjskega izkustva, da je lažje zgraditi hišo kot družino." Sveta maša ob blagoslovu pastoralnega doma v Vodicah je bila, tako nadškof Zore, daritev zahvale za navdihe, pogum, daljnovidnost ter moč posameznikov in občestva, da je cilj tu.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...