Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

S škofom Smejem se veselijo ostali škofje, duhovniki in verniki

Slovenija | 31.03.2016, 16:52

Reda za zasluge, ki ga je prejel škof Jožef Smej, se skupaj z njim veselijo slovenski škofje ter duhovniki in verniki. Nekaj se jih je ob njem zbralo tudi pri slovesnosti v predsedniški palači.

Škof Glavan: Gre tudi za priznanje krajevni Cerkvi

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan, je za naš radio spomnil na pastoralno delo škofa Smeja ter njegov literarni in znanstveni opus, za katerega je črpal iz svoje izobrazbe in široke razgledanosti. "Upam, da so mu priznanje podelili, za vse, kar je bilo izrečeno, ne le zato, ker se ga je prej spomnila Madžarska." Škof Glavan red za zasluge škofu Smeju vidi kot posebno priznanje naši krajevni Cerkvi za njen prispevek, za prispevek vseh škofov, duhovnikov, ki so bili tudi kulturni delavci, ne le verski voditelji, za ohranjanje duhovnega zdravja slovenskega naroda.

Škof Cvikl: Lepo je, da je domovina prepoznala njegovo poslanstvo v slovenskem prostoru

Da je škof Smej duhovna in moralna avtoriteta, ki je ostala neomadeževana, je poudaril mariborski nadškof Alojzij Cvikl. "Če ga gledamo kot škofa, je bil kot oče, oče globoke vere, globokega zaupanja, lahko bi rekli tudi preprostosti in skromnosti." A ne le to. Škof Smej je po besedah nadškofa Cvikla prav tako kulturnik, katerega delovanje je seglo prek meja domovine, kar je, kot je spomnil tudi škof Glavan, v preteklosti že prepoznala Madžarska. "Prav in lepo je, da je tudi naša domovina prepoznala to njegovo vlogo, njegovo poslanstvo v slovenskem prostoru. Se mi zdi, da to priznanje pomeni tudi priznanje vsem vernikom, ki si prizadevajo za življenje po evangeliju in za vrednote, za katere živi in izgoreva škof Smej."

Škof Štumpf: Pomnijo ga kot človeka izredne dobrote, pozornosti do revnih in intelektualne širine

Da je podelitev reda za zasluge škofu Smeju nekakšen odgovor na dolgoletno željo, da bi prejel Prešernovo nagrado, nam je povedal murskosoboški škof Peter Štumpf. Tako kot imajo Prekmurci posebno mesto v srcu škofa Smeja, ima škof Smej posebno mesto v srcih Prekmurcev, nam je še zaupal škof Štumpf. "Starejši ljudje mi še danes govorijo, da je bil njihov katehet v Murski Soboti ali v Turnišču. Pomnijo ga kot človeka izredne dobrote, pozornosti do revnih in intelektualne širine." Kot je dodal, je nagrajenec velik zgled slovenskim škofom v drži ponižnosti, skromnosti in človeške bližine. "Znano je, da je škof Smej, ko je bil še župnik v Murski Soboti, beraču odstopil nov plašč in si sam nadel starega. To njegovo dejanje je še zdaj zelo prisotno pri ljudeh."

msgr. Franci Trstenjak in škof Smej
msgr. Franci Trstenjak in škof Smej © Izidor Šček

Škof Smej nagovarja tudi ostale duhovnike

"Mislim, da je škof Smej res živi svetnik, ki živi iz dnevne molitve, iz dnevnega premišljevanja in hkrati iz dnevnega služenja vsakemu človeku," je poudaril glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Da dobro delo ne ostane neopazno, je menil generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Škofa Smeja ter njegovo življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev, za katerega je prejel red za zasluge, občuduje. "Vedno je bil njegov prispevek dragocen pri ocenjevanju raznih stvari. Tako je tudi zdaj. Še vedno ga povprašamo za kakšno mnenje in vedno ga rad pove." Član stolnega kapitlja v Mariboru Bernard Geršak upa, da priznanje škofu Smeju pomeni spodbudo za sodelovanje Cerkve in države na verskem, kulturnem in karitativnem področju. Sam škofa Smeja vidi kot človeka, ki razume razmere in bližnjega, kot človeka globoke vere, kot človeka, ki mu lahko zaupa. "Hvaležen sem, da ga lahko srečujem, kdaj kaj vprašam, se z njim pogovorim, tako da je res en velik zaklad za našo škofijo, naše omizje, naša srečanja."

Na škofa Smeja smo lahko ponosni vsi Slovenci

Da smo na škofa Smeja lahko ponosni vsi Slovenci, je prepričana Slavica Arih iz turistične agencije Aritours. "S svojo skromnostjo, z razgledanostjo, s srčnostjo, učenostjo nas kar naprej bogati." Vse to je zaznavala sama kot tudi udeleženci različnih romanj, ki jih je spremljal.

Škof Smej in predsednik države Pahor
Škof Smej in predsednik države Pahor © ARO

Sodelavci Radia Ognjišče s škofom Smejem
Sodelavci Radia Ognjišče s škofom Smejem © ARO

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...