Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof dr. Marjan Turnšek (foto: Robert Božič)
Nadškof dr. Marjan Turnšek

Prednosti in pomanjkljivosti novih škofij v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 30.03.2016, 10:40 Marta Jerebič

Teološki simpozij ob deseti obletnici ustanovitve treh novih škofij v Cerkvi na Slovenskem je danes potekal v Mariboru. Tako kot včeraj v Stični, je tudi danes upokojeni nadškof Marjan Turnšek predstavil prednosti in pomanjkljivosti novonastale organiziranosti Cerkve na Slovenskem.

Deset let je še premalo, da bi lahko ocenili sadove, ki so jih prinesle nove škofije. Nadškof Marjan Turnšek sicer ugotavlja, da so bile strukture vzpostavljene, ni pa pri tem prišlo do nekih novih načinov. »Najprej smo naredili spremembe v strukturah, torej nove škofije, ne pa spremembe v življenju župnij, ki bi rodile nove škofije. Zdaj je težja naloga: v nove kleti postaviti nove mehove in v te nove mehove naliti novega vina … Težje je najti sposobne in pripravljene duhovnike za delo v škofijskih in medškofijskih strukturah. To je zelo močno izpostavljena težava

Glavni premik se je zgodil v povezanosti med škofom in duhovniki ter škofom in verniki. »Škofova navzočnost med duhovniki in na župnijah je bolj pogosta. To je glavni sad, tako da nekateri škofje pravijo, da so lahko trikrat letno na vsaki župniji. Drugi pa, da vsaj enkrat na štiri leta, kar prej ni bilo niti to.« Vendar pa se takšna povezanost ne opaža tudi med duhovniki in verniki.

Nadškof Turnšek iz poročil posameznih škofij ugotavlja, da je pastoralno le redkokje opaziti napredek. »Iz ene pastoralne službe so mi nakazali, da je v tistem delu škofije, kjer se je pred desetimi leti povečalo število zakonskih skupin, danes zaznati porast krstov.« Sicer pa na pastoralnem področju ni zaznati posebnih sprememb, zlasti v matičnih nadškofijah. »Ni še primernega načina dela z mladimi. Pri delu za duhovne poklice, se še iščejo nove poti. Edina škofija, ki se je tukaj pohvalila, je novomeška škofija. Iz enega bogoslovca je v teh desetih letih prišla na 11 bogoslovcev.«

Nadškof Turnšek ugotavlja, da sta se malodušje in utrujenost pri duhovnikih povečala, verjetno tudi zaradi vse starejših duhovnikov, a poudarja, da malodušje ni povezano s starostjo. Ugotavlja tudi premajhno pretočnost informacijo med škofi, na vseslovenski ravni je premalo sodelovanja. Najbolje sodelujejo Karitas in ekonomi, vse drugo, zlasti pastorala pa je še neizkoriščen teren. Zato nadškof Turnšek poziva predvsem k novim oblikam pastoralnega življenja in sožitja.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.