Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Tone Krkovič (foto: ARO)
Tone Krkovič

Krkovič: V demokratični Sloveniji želijo osamosvojitelju soditi po totalitarni zakonodaji

Slovenija | 28.03.2016, 13:00

Brigadir Tone Krkovič se bo moral jutri zglasiti na okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi suma vpletenosti v dva umora. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju nad Rožno dolino v času osamosvojitvene vojne. Sestrelitev naj bi ukazal Krkovič, ki novo dogajanje, povezano s sabo, opisuje kot norost. Oblasti ga namreč tokrat preganjajo po kazenskem zakoniku nekdanje skupne države.

Krkovič je v pogovoru za naš radio povedal, da je v zadnjih letih vajen pošte s sodišč, zaradi afere Patria je moral tudi v zapor na Dobu. A tokrat je ob vabilu na zagovor ostal odprtih ust. Preiskovalna sodnica Deša Cener je namreč v njem zapisal, da ga bo zaslišala kot obdolženca zaradi dejanj, pregonljivih po starem jugoslovanskem kazenskem zakoniku."Ni me presenetila pošta s sodišča. Presenetilo me je to, da se mi želi soditi oziroma mi že sodijo po kazenski zakonodaji Socialistične federativne republike Jugoslavije." V tem ne vidi pravniškega presadana, ampak presedan v povsem elementarnem pogledu. "Danes, v samostojni in demokratični Sloveniji soditi na osnovi komunistične, totalitarne zakonodaje človeku, ki je bil na strani osamosvojitve Slovenije ... Če je kaj presedan, potem je to."

Krkovič: V enakih okoliščinah bi ravnal enako

V zvezi s sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino v času osamosvojitvene vojne je pojasnil, da ni šlo za enostavno odločitev. "Lotili so se posameznega primera, posameznega inserta vojne za Slovenijo, ki je strokovno povsem normalen v vojnih razmerah. Kar se mene tiče, kot poveljnika brigade Moris, katere primarna naloga je bila zavarovanje najvišjih organov komaj nastale države, je bilo vse povsem korektno, profesionalno." Pozneje je vse večkrat temeljito premislil in preučil okoliščine. "Nisem našel napake, lise," je poudaril. Danes bi v enakih okoliščinah ravnal enako. "Kaj pa če bi ta helikopter kakorkoli deloval na subjekt varovanja, za katerega sem bil odgovorem," je vprašal.

Je Krkovič v tem primeru vmesna stopnja?

Krkovič je prepričan, da je v ozadju nekaj povsem drugega. "Sporočilo tistih, ki to počnejo, je, da so nastopile ugodne politične razmere, kjer je mogoče pod formalnimi pogoji demokracije sankcionirati osamosvojitev in, bojim se, uveljaviti neko obliko jugoslovanstva, nekdanjega režima, nekaj povsem drugega od tega, za kar smo se borili." Krkovič meni, da je v tej zadevi vmesna stopnja oziroma testni primer. "Če jim bo to uspelo izpeljati do konca, bo, tako napovedujem, na vrsti projekt manevrske strukture narodne zaščite, ki je po razorožitvi leta 1990 pomenil vzpostavitev obrambno-varnostnega sistema. Brez tega projekta, tako si upam trditi, samostojne Slovenije ne bi bilo. Če uspejo skriminalizirati mene, bodo v ta projekt potegnili mnoge ljudi, ki so delovali hierarhično nad mano, najmanj obrambnega in notranjega ministra tistega časa, gotovo tudi predsednika vlade na nek način, mnoge moje sodelavce ... Uspeli bodo skriminalizirati slovensko osamosvojitev, to je eden generalnih ciljev, in potem poskušali vzpostaviti neke nove razmere." Kot je poudaril, tega ne smemo nikakor dopustiti.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.