Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Ljubljanska stolnica tarča vandalizma

Cerkev na Slovenskem | 08.03.2016, 12:37 Marta Jerebič

Ljubljanska stolnica je bila ponoči tarča vandalizma. Na fasadi se je pojavil grafit z napisom: ‘‘Cerkev, marš iz moje maternice.”

Generalni vikar ljubljanske nadškofije škof Franc Šuštar je v izjavi za naš radio dejal: »Z žalostjo smo opazili danes zjutraj grafit na steni ljubljanske stolnice. Po precej dolgem času se je to umazano dejanje spet pojavilo. Pred leti je bilo tega več. Morda je to izpad umazanije in pobalinstva nekega posameznika, ki ni vredno večje pozornosti. Upam, da to ni izraz koga, ki se zaveda kaj dela, saj je to res sovražni govor in izraz osebne stiske ter tudi izraz lastnega umazanega srca, sovražnega do kristjanov.«

Sledi grafita na ljubljanski stolnici
Sledi grafita na ljubljanski stolnici © Helena Škrlec

Fasado stolnice so medtem že očistili, na njej se sicer še vedno vidijo sledi grafita. Ob tem pa se sprašujemo, ali je grafit eden od nestrpnih odzivov na molitev pred porodnišnico in ali se bodo pristojni odzvali tako, kot so se, ko so neznanci na bodoči islamski kulturni center odvrgli prašičje glave.

 

 

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.