Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svetišče Božjega Usmiljenja Lagiewniki (foto: ARO)
Svetišče Božjega Usmiljenja Lagiewniki

Romajmo v svetišče Božjega usmiljenja!

| 11.02.2016, 08:11

V svetem letu usmiljenja vas Radio Ognjišče vabi na romanje na Poljsko, v Krakov, kjer je grob svete Favstine Kovalske, glasnice Božjega usmiljenja. Po njenem prizadevanju se je v svetu uveljavilo češčenje milostne podobe usmiljenega Jezusa, rožni venec Božjega usmiljenja in druge pobožnosti. Zato bo prvi cilj romanja svetišče Božjega usmiljenja in grob sv. Favstine. Drugi cilj bo duhovno središče sv. Janeza Pavla, ki ima njegovo relikvijo in ga krasijo mozaiki p. Marka Rupnika. Naš cilj bo tudi taborišče Auschwitz, mesto zgodovinskega spomina na zlo, ki ga je sposoben človek narediti človeku in Bogu. In naš romarski korak se bo ustavil tudi v rojstnem mestu svetega papeža Janeza Pavla II. ter znamenitem Marijinem romarskem kraju Kalwariji Zebrzydowska.

Romanje na Poljsko od 26. do 29. maja 2016 smo pripravili v sodelovanju z agencijo Aritours, ki že sprejema prijave na številki 02 - 252 16 19

1. dan: četrtek, 2. maj Ljubljana – Maribor – Wadowice

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz Ljubljane, s postanki za vstop potnikov v Celju in Mariboru. Vožnja skozi Avstrijo na Češko v SVATY KOPEČEK, kraj v bližini Olomuca, kjer naredimo daljši postanek. Na praznik Rešnjega telesa obiščemo Marijino baziliko iz 17. stol., s samostanskim kompleksom, ki se mogočno dviga na hribu nad Olomucom. Po maši »pri Kraljici Moravske« nadaljevanje vožnje na Poljsko v WADOWICE. Sprehod skozi središče rojstnega kraja sv. papeža Janeza Pavla II. zaključimo v farni cerkvi, kjer je bil papež krščen. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: petek, 27. maj Wadowice – Auschwitz – Lagiewniki

Sv. Favstina Kowalska
Sv. Favstina Kowalska © nn
Po zajtrku si v Wadowicah ogledamo odličen muzej sv. Janeza Pavla II., v katerem lahko resnično podoživimo njegovo življenjsko pot od rojstva v Wadovicah do smrti v Vatikanu. Pot nas nato vodi v AUSCHWITZ, koncentracijsko taborišče iz II. svetovne vojne, ki nas s svojim pričevanjem spomni na grozote vojne in smrti nad štiri milijone ljudi, med njimi tudi sv. Maksimilijana Kolbeja, ki je tukaj umrl mučeniške smrti. Vožnja v Krakov, do svetišča Božjega Usmiljenja Lagiewniki, kjer obiščemo grob sestre sv. FAUSTINE KOWALSKE, poslanke Božjega Usmiljenja. Papež sv. Janez Pavel II. je sestro Faustino leta 2000 razglasil za svetnico. Danes je njen grob cilj romarjev iz Poljske in drugih krajev sveta ter tudi osrednji romarski cilj na naši poti. Po maši prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov in samostojne oglede. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

3. dan: sobota, 28. maj Wieliczka – Krakov

Po zajtrku se odpeljemo v WIELICZKO, na ogled rudnika soli, ki je pravo čudo narave in dela človeških rok. V globini 135 metrov pod zemljo lahko občudujemo prelepe dvorane, kapele in kipe izdelane iz kamene soli. Vožnja v novozgrajeno svetišče papeža sv. Janeza Pavla II., ki so ga slovesno blagoslovili ob beatifikaciji v letu 2011.

Janez Pavel II.
Janez Pavel II. © www.facebook.com/2popesaints

Cerkev je namenjena ohranjanju spomina na življenje in nauk nekdanjega papeža, ki je bil pred tem krakovski nadškof. Osrednja znamenitost svetišča je relikvija – steklenička njegove krvi, shranjena v kristalni posodi, ki so jo vgradili v oltar v spodnji cerkvi ter veličastni mozaiki p. Marka Ivana Rupnika v glavni cerkvi. Maša. Preostanek dneva je namenjen KRAKOWU. Z ogledi zgodovinskega in kulturnega središča Poljske pričnemo na gradu Wawel nad reko Vislo. Obiščemo katedralo z grobnicami kraljev ter pomembnih Poljakov, se sprehodimo do enega najlepših renesančnih grajskih dvorišč v Evropi ter nadaljujemo skozi staro mestno jedro, ki je zagotovo biser med evropskimi mesti. Na osrednjem trgu Rynek Glowny obiščemo Marijino katedralo s petsto let starim oltarjem - draguljem rezbarske umetnosti, srednjeveški trg s tržnico, staro univerzo, škofijsko palačo, ... Povratek v hotel, večerja in nočitev.

Krakovski grad Wawel
Krakovski grad Wawel © Wikipedia

4. dan: nedelja, 29. maj Krakow – Kalwaria Zebrzydowska – Maribor – Ljubljana

Po zajtrku slovo od Krakowa in vožnja na KALWARIJO ZEBRZYDOWSKO, eno najbolj znanih romarskih središč na Poljskem, kamor se predvsem v velikem tednu zaradi znamenitega križevega pota zgrinjajo množice romarjev. Po maši še nekaj prostega časa ter nato slovo od Poljske in povratek proti domu. Mimo Brna in Dunaja se v kraje odhoda vrnemo v nočnih urah.

Cena: 299 EUR (45 oseb), 339 EUR (35 oseb)

Prijava: Agencija Aritours, tel.: 02 - 252 16 19

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 3 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine v Marijino cerkev, taborišče Auschwitz in muzej sv. papeža Janeza Pavla II., lokalno vodenje v Krakowu, zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: vstopnina v rudnik soli Wielizcka 15 EUR, enoposteljna soba 50 EUR.

Odstopnino v znesku 15 EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile romanje morali odpovedati. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški. Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.