Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Radijske maske (foto: Rok Mihevc)
Radijske maske

VIDEO: Darovali 55.246 EUR!

Madagaskar_2015 | 11.02.2016, 08:01

V športni dvorani zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano je danes med 12. in 14. uro potekalo letošnje pustno dobrodelno rajanje, sama Pustna sobotna iskrica pa je med 10. in 15. uro zbirala darove za potrebe misijona Ampitafa, ki ga je kot del Akamasoe Petra Opeke začel in ustanovil misijonar Janez Krmelj. Na misijonu deluje tudi bolnišnica in porodnišnica, prav v slednji pa bi radi z darovi poslušalcev obnovili predporodni sobi in kuhinjo. Veseli smo vašega odziva. Prek telefona, interneta, sms in v sami dvorani ste skupno darovali 55.246 EUR. Bog povrni!

Tudi sami smo pred meseci lahko spoznali v kako slabih razmerah matere čakajo na porod, videli, da tudi kuhinja, ki je namenjena pripravi obrokov za porodnice, potrebuje nujno obnovo.

Zbiranje darov
Zbiranje darov © Rok Mihevc

Otok Madagaskar je žal še vedno na prvem mestu po številu umrlih otrok, tudi novorojenčkov. Porodnišnica na misijonu Ampitafa pa je v minulih letih poskrbela za to, da večina novorojenih otrok preživi. Žal se starši še vedno pogosto prepozno odločijo za obisk porodnišnice, slepo zaupajo vračem ali upajo na čudežno rešitev. Ob pogledu na predporodni sobi nam je zmanjkalo besed. Gre namreč za hladne, umazane in na pogled precej zanemarjene stene, med katerimi ni ničesar. Matere in njihovi sorodniki ležejo na preprosto slamnato preprogo, ki jo prinesejo s seboj in jo razprostrejo na umazan beton. To je vse!

Pogled v
Pogled v © Izidor Šček

V neposredni bližini je kuhinja, v kateri z ogljem pripravljajo obroke za porodnice. Kuhajo sorodniki, ki pridejo z materjo in jo čez nekaj dni z novorojenčkom pospremijo domov. Zaradi prostorske stiske so vse mamice po porodu v istem prostoru, misijonar Janez Krmelj pa pravi, da bi radi dogradili vsaj tri dodatne prostore, ki bi to stanje olajšali.

Letos zbrana sredstva Pustne sobotne iskrice bodo torej namenjena življenju, ki ga na Madagaskarju vedno znova razumejo kot Božji dar in nujni pogoj preživetja družin, naroda in vsakega posameznika. Za obnovo predporodnih sob in kuhinje boste lahko v današnji radijski akciji telefonsko darovali od desete ure naprej, tem vašim darovom pa bomo pridružili še vse darove, ki smo jih zbrali na pustnem plesu z dobrim namenom, ki je v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava potekal med 12. in 14. uro.

Misijonar se je za darove iskreno zahvalil v imenu vseh Malgašev in misijonarjev, v studiu pa pojasnil, katera nujna dela bo potrebno najprej izpeljati in zakaj: »Najprej bomo skušali položiti ploščice po tleh in po stenah, prepleskali bomo in nato dodali tri nove prostore. Težave nastanejo tudi, ko na porodu včasih nastane nesreča, otrok se rodi mrtev … Za takšne mamice potem nimamo poskrbljenega svojega prostora.«

Dobrodelno pustno rajanje

Za dobro voljo sta letos skrbela Romana Krajnčan in Ansambel Skrivnost. Romano, ki se je letos ponovno z veseljem odzvala našemu povabilu, že dobro poznate. S svojimi pesmimi in nastopom pa je zaznamovala naše letošnje pustno dobrodelno rajanje, tako kot to samo ona zna.

Romana Kranjčan
Romana Kranjčan © Rok Mihevc

In če smo letos na eni strani gostili uveljavljeno ime, pa za drugo polovico zabave velja, da so se našemu vabilu odzvala dekleta, ki so še na začetku svoje glasbene poti. Z nami je bil namreč dekliški Ansambel Skrivnost. Štiri mlada dekleta prihajajo iz okolice Lukovice. Skupaj vadijo in igrajo od junija 2012. Povezujeta jih želja in veselje do prepevanja in ustvarjanja glasbe. Ana, Ema in Kristina so sestre, v katerih se je pred leti rodila želja „imeti ansambel“. Danes je z njimi tudi Ema, ki s svojo harmoniko poskrbi, da iz vsakega nastopa nastane veselje. Na današnji Pustni sobotni iskrici je Ansambel Skrivnost nastopil tudi s pesmimi za otroke in venčki, ki so maškare vabili na ples!

Ansambel Skrivnost
Ansambel Skrivnost © Rok Mihevc

Ob vsem pa bi radi zahvalo izrekli tudi zvesti pokroviteljici prireditve Pivovarna Union. Roko je podal tudi Mercator, ki je za dober namen daroval 2500 krofov, maškare pa bodo lahko grizljale tudi Chio chips. Iskrena hvala!

Zvrga
Na odru je bil tudi Dario Žvrga © Rok Mihevc

V športni dvorani Zavoda sv. Stanislava se je zbralo veliko domiselnih in lepih maškar, ki so med drugim povedale, zakaj prihajajo na Pustno sobotno iskrico:

»Najprej zato, ker gremo lahko skupaj z otroki in ker je lepo. Radi se gremo pusta, in še dober namen ima.«

»Vedno nam je zelo všeč, s tem naredimo tudi dobro delo, otroci gredo na kvalitetno zabavo in se nenazadnje srečajo tudi z Radiem Ognjišče.«

»Letos smo se pustne iskrice udeležili prvič, predvsem zaradi tega, ker zbirate denar za Madagaskar.«

»Na tem pustovanju smo že petič, otroci gredo vedno radi, predvsem pa se mi poleg dobrega namena zdi lepo to, da je cenjeno, da otroci naredijo nekaj sami. To je danes samo finale, mi pa smo se imeli luštno že preteklo soboto, ko smo skupaj z otroki delali kostume in so si otroci pomagali. Zdi se mi, da je to lahko največ, kar od pusta odnesejo.«

Indijanci
Lokostrelci © Rok Mihevc

Radijska žirija je med maškarami izbrala najlepše: orkester, ptičja družina, baterija, minjoni, rožica, sv. Miklavž, lokostrelci, beneška čolnarka, zebra, nindža želve, pilotsko-letalska družina ter lovec in živali.

Z darovi, zbranimi na letošnji iskrici, se je tako seznam dobrodelnih akcij še podaljšal. Naj spomnimo, da smo v preteklosti s sredstvi PSI pomagali zgraditi tudi šoli v Kambodži, kupiti riž v Afriki, buldožer za gradnjo cest na Madagaskarju, čolne za plovbo po Amazonki, pa tudi za potrebe bolnišnice za invalidno mladino na Stari gori, za terapijo v osnovni šoli s prilagojenim programom v Mariboru ter za nakup mleka za Karitas.

Dvorana
Dvorana © Rok Mihevc

Madagaskar_2015
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...