Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Osem korakov do zaposlitve v EU

Slovenija | 04.02.2016, 17:50 Nataša Ličen

Vas naslov nagovarja, predrami zanimanje? Preglejte elektronske novičke Priložnost.EU, ki prinašajo priložnosti za nabiranje prvih izkušenj v mednarodnem okolju. Usposabljanje v tujini ne prinaša le znanja na strokovnem področju, pač pa prinaša prednosti tudi pri ključnih spretnostih, kot so samozavest in javno nastopanje, sposobnost reševanja problemov in ekipno delo. 

Omenjena znanja so ključna za osebno rast ter zelo zaželena pri delodajalcih, po nekaterih podatkih jih išče kar dvaindevetdeset evropskih delodajalcev. V Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji , ki jo vodi mag. Klemen Žumer, pripravljajo vrsto dejavnosti, projektov, tudi delavnic in predavanj, v katerih mladi lahko spoznajo življenje v drugi državi, razširijo svojo mrežo poznanstev in se podajo nepozabnim življenjskim izkušnjam naproti. Za podrobnejša pojasnila smo Klemena Žumra povabili v studio. Gostili smo ga v Dijaški oddaji.

Zastava EU
Zastava EU © priloznosti_eu

Včasih ni bilo toliko priložnosti, danes jih imamo!

»Evropska unija je velik prostor, ki ga lahko mladi danes s pridom uporabijo. Ko razmišljajo, kako bi uveljavili svoje talente, poklicanost, kako bi napredovali, se česa novega naučili, je širši evropski prostor zelo dobra priložnost za nova znanja in izkušnje. Pridobljeno znanje potem lahko prenesejo nazaj v svoje okolje. V Sloveniji imamo več projektov, ki so na več nivojih namenjeni mladim. Za osnovno šolo imamo vsako leto natečaj, s katerim otroke spodbudimo k razmišljanju, zakaj je pomembno, da v Evropi sodelujemo, ne pa da se med seboj tepemo, kot so se narodi v preteklih stoletjih. Največji fokus dela Evropske pisarne pa je prav na srednješolcih. Želimo jih ozavestiti o možnostih in priložnostih, ki jih imajo, zato da nekaj naredijo iz sebe, po drugi strani pa, da se naučijo, kako deluje evropska unija. Različne delavnice pripravljamo tudi za študente, na primer zbiramo informacije o prostih delovnih mestih ali pripravništvih, ki jih dobijo na tako imenovani spletni strani: priloznost.eu. Imamo tudi seminarje za učitelje, na katerih jih poskušamo seznanjamo o pomenu razumevanja evropske dimenzije za naša življenja danes. Smo zelo aktivni, ker se zavedamo, da bodo prav mladi lahko največ časa uporabljali številne prednosti Evropske unije.«

vabilo k sodelovanju pri projektu EU
vabilo k sodelovanju pri projektu EU © priloznosti_eu

Treba si je vzeti čas, razmisliti o svojih zanimanjih in potem poiskati čim več informacij.

»Včasih slišimo, da so mladi pasivni, da jih nič ne zanima, a temu ni tako. Ugotavljamo prav nasprotno. Ko mladi vidijo, kaj vse obstaja, se začnejo zanimati in ustvarijo vrsto zelo kakovostnih vsebin. Evropska unija ni politično kupčkanje. Izvoljene poslanke in poslanci odločajo o zakonih in pravilih, po katerih mi živimo. Zato jih ne moremo kar prepustiti njihovi presoji. Sodelovati moramo in se zanimati. Osemdeset odstotkov zakonodaje, ki velja pri nas, je pod vplivom odločitev v Bruslju in Strasbourgu. Zato spodbujamo mlade, da se vključujejo v različne projekte.«

Kako do zaposlitve v evropski uniji?  

Več kot stoosemdeset udeležencev je v nizu treh informativnih delavnic »Priložnost.EU«, ki so bile decembra in januarja v Mariboru, Novem mestu in Ljubljani, dobilo številne koristne informacije, kako do pripravništva ali zaposlitve v različnih institucijah Evropske unije ter kako iskati zaposlitev v različnih državah članicah Evropske unije. Evropski parlament je zelo aktiven na področju omogočanja priložnosti za mlade in vsi slovenski evropski poslanci temu dajejo pomembno mesto pri svojem delu. Vsaka poslanka in poslanec je mladim namenil posebno sporočilo, ki ga najdete na www.priloznost.eu.

Študentje
Mladi na delavnici o možnostih zaposlitve in pripravništev v EU © priloznosti_eu

Slovenija, Sociala, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.