Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nemčijo pretresla huda železniška nesreča - terjala je več življenj

Svet | 09.02.2016, 21:28

Jug Nemčije je pretresla huda železniška nesreča. Blizu kraja Bad Aibling na Bavarskem sta davi trčila regionalna potniška vlaka, eden je iztiril, več vagonov se je prevrnilo. Umrlo je deset ljudi. Zakaj sta se vlaka znašla na istem tiru, še ni znano.

Do železniške nesreče je prišlo nekaj minut pred sedmo uro zjutraj. Vlaka sta trčila z veliko hitrostjo 60 kilometrov južno od Münchna na odseku proge med krajema Holzkirchen in Rosenheim. Tam so možne hitrosti približno 100 kilometrov na uro.

Pet ur po nesreči so bili rešeni vsi preživeli. Na vlakih naj bi bilo približno 150 potnikov, na njih ni bilo šolarjev, saj imajo na Bavarskem počitnice ob pustu. Številni potniki so bili ujeti v razbitinah, nekatere so morali rezati iz vagonov. Ker se je tragedija zgodila na težko dostopnem mestu, so bili ob skoraj 700 gasilcih, policistih in zdravstvenih delavcih na terenu še številni helikopterji, del reševanja je potekal tudi po reki. Na pomoč so priskočile ekipe iz sosednje Avstrije.

"Gre za zelo hudo železniško nesrečo," je povedal predstavnik nemške policije v Rosenheimu Rainer Scharf. Pravzaprav gre za najhujšo na Bavarskem od leta 1975. Med smrtnimi žrtvami so strojevodji obeh vlakov in sprevodnika, približno 80 ljudi je ranjenih, vsi so v oskrbi okoliških bolnišnic.

Vzrok trka vlakov še ni znan. "Ne vemo, zakaj sta oba vlaka odpeljala s postaj. To bo ugotavljal tožilec, preiskavo bo opravila rosenheimska policija," je pojasnil tiskovni predstavnik nemške policije Jürgen Thalmeier. Za čim prejšnjo razjasnitev okoliščin nesreče se je zavzel notranji minister bavarske deželne vlade Joachim Herrmann. Poudaril je še, naj se, kolikor je le mogoče, v prihodnje izključijo možnosti tehničnih ali človeških napak. Podobno se je v sožalni brzojavki odzval predsednik bavarske deželne vlade Horst Seehofer. Da gre za hude trenutke v zgodovini nemškega železniškega prometa, je dejal nemški minister za promet Alexander Dobrindt. "Težko si predstavljamo, da so takšne nesreče možne tudi pri nas." Po obisku kraja tragedije je Dobrindt pohvalil delo reševalnih ekip na terenu.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.