Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Svet na donatorski konferenci za Sirijo zbira humanitarno finančno pomoč

Svet | 04.02.2016, 14:08 Petra Stopar

Da bi pomagali Sircem, ki zaradi petletne vojne bežijo v sosednje države in Evropo, so se svetovni voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, zbrali v Londonu na donatorski konferenci. Njihov cilj je zbrati 8,3 milijarde evrov humanitarne pomoči, od tega bo prispevek Slovenije znašal 200.000 evrov.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je ob začetku konference v luči prekinjenih mirovnih pogajanj za Sirijo poudaril, da vojaške rešitve te krize ni. Poudaril je še, da se mora hitro končati vojaško obleganje mest.

Današnja konferenca je že četrta po izbruhu sirske državljanske vojne leta 2011. Združeni narodi želijo zbrati 7 milijard evrov za pomoč v sami Siriji, dobro milijardo evrov pa za države v regiji, ki jih je sirska kriza prizadela. Nemčija sama bo po napovedih kanclerke Angele Merkel darovala 2,3 milijarde evrov, od tega dobro milijardo evrov letos. Poleg nujne humanitarne pomoči bosta denarja deležna izobraževanje in zaposlovanje beguncev, predvsem z namenom, da ti ostanejo v regiji in ne nadaljujejo poti proti Evropi.

Predstavnica gostiteljice konference Velike Britanije, ministrica za razvoj Justine Greening je o pomenu šolanja sirskih otrok povedala: »Velika Britanija bo do leta 2020 skupno za izobraževanje otrok v Libanonu in Jordaniji namenila 315 milijonov evrov in pol, ne le za to, da otroci pridejo v šolo, ampak da tudi v njej ostanejo. Ampak k temu mora prispevati vsak.«

Da Libanon takoj potrebuje ogromno pomoči, je opozoril tamkajšnji minister za izobraževanje Elias Bou Saab, ki se sicer zaveda begunskega bremena, ki ga nosi Evropa, a se obenem zahvaljuje za vse njene denarne prispevke. »Libanon je država z 4 milijoni prebivalcev, imamo pa še milijon in pol sirskih beguncev in pol milijona Palestincev od prej. To je približno tako, kot če bi v dveh letih v Veliko Britanijo prišlo 32 milijonov beguncev, ki bi jih morali obvladati,« je poudaril.

Po mnenju jordanskega kralja Abdullaha vojna v Siriji povzroča največjo humanitarno krizo po drugi svetovni vojni. Napovedal je načrte Jordanije ne le za humanitarno nujno pomoč, ampak tudi za vlaganja v zaposlovanje in izobraževanje Sircev. Turški premier Ahmet Davutoglu, čigar država gosti 2,5 milijona sirskih beguncev, pa je povedal, da pri zbiranju pomoči »ne gre samo za podporo Siriji in regiji, ampak tudi za podporo človeštvu«.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.