Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Škof Jamnik: Cerkev v Aziji je v razcvetu

Cerkev po svetu | 04.02.2016, 12:44 Marta Jerebič

Cerkev v Južni Koreji in Vzhodno Azijskih deželah še posebej po obisku papeža Frančiška, avgusta 2014 v Seulu in srečanju Vzhodno Azijske mladine, doživlja pravi razcvet. To je potrdila tudi izjemno zanimiva konferenca profesorjev različnih univerz s tega področja, iz Slovenije pa se je konference udeležil in sodeloval s predavanji ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Predavali so profesorji zelo različnih veroizpovedi in filozofij: kristjani, budisti, hinduici, kofucionisti, muslimani, Judje idr. Medverski dialog je namreč v Azijskem svetu temeljnega pomena in nekaj povsem samoumevnega saj se tukaj prepletajo različna verstva, kulture, filozofije in pestra zgodovinska dogajanja. Ko govorimo o prihodnosti krščanstva nikakor ne moremo mimo tako številne in mlade populacije Azije, še posebej Indije in Kitajske, ki jo je v enem zadnjih intervjujev posebej omenil tudi papež Frančišek, ko jim je zaželel srečno in blagoslovljeno novo leto, ki ga po njihovem koledarju začenjajo 8. Februarja. Vse to dokazuje, tako je v pogovoru poudaril tudi kardinal v Seulu v pogovoru s škofom Jamnikom, kako Sveti sedež in papež osebno posvečata prav posebno pozornost temu delu sveta, kjer posebej poudarjajo osebno odločitev za Kristusa, čim boljše poznavanje in dialog z drugimi verami, kajti le tako sobivanje v globalnem svetu dobiva novo kvaliteto in upanje. Prav tako je posebno znamenje Božjega delovanja veliko število duhovnih poklicev, pa naj gre za Korejo, Filipine, Vietnam ali pa Kitajsko, da pri tem ne omenjamo posebno južnega dela Indije, od koder vedno večje število duhovnikov, redovnikov in redovnic prihaja predvsem v Evropo in ZDA ( to število se meri že v tisočih….!)

ANDREW CARDINAL YEOM SOO-JUNG, nadškof in kardinal v Seulu v Južni Koreji in predsednik Katoliške Univerze Južne Koreje JOHAN YEONG-SIK PAHK sta povabila škofa Jamnika, da je kot gostujoči profesor predaval na tamkajšnji univerzi. Katoliška Univerza Južne Koreje, ki ima svoj sedež v Seulu je ena najuglednejših univerz v Vzhodno Azijskem področju, poleg univerze Sophia v Tokiu, Univerze v Sanghaiu, Manili in Pekingu in drugih univerz. Katoliška Univerza v Seulu sodeluje tudi s podobnimi ustanovami v ZDA, Evropi, Indiji in drugimi podobnimi ustanovami. Vključuje tri »campuse«, za medicino, humanistične študije in tehnične smeri, vsega skupaj pa je več kot deset tisoč študentov.

 

Škof Jamnik s seulskim kardinalom in predsednikom Katoliške Univerze Južne Koreje
Škof Jamnik s seulskim kardinalom in predsednikom Katoliške Univerze Južne Koreje

Velik poudarek dajejo tudi sodelovanju z gostujočimi profesorji med katerimi je bil tudi Jamnik, ki je kot predstavnik Teološke fakultete Univerze v Ljubljani z vodstvom Katoliške Univerze in kardinalom pripravil vse, da je sedaj sodelovanje tudi formalno potrjeno s podpisom dogovora o izmenjavi študentov in profesorjev in drugih oblikah sodelovanja. Jamnik je skupaj še nekaj drugimi gostujočimi profesorji iz Tokia, Manile, New Delhija in Bostona , predaval o evropski filozofiji s posebnimi poudarkom na sodobnih etičnih vprašanjih (liberalizmu) in filozofiji religije. V globalnem svetu naš planet postaja vse manjši zato je poznavanje različnih filozofij, kultur, ver in izjemno hitrih spremembah ključnega pomena za iskanje oziroma uravnavanje »kompasa življenja« ter odkrivanje novih vizij bivanja.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.