Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nadškof Stanislav Zore gost Evropskega večera (foto: p. Ivan Rampre)
Nadškof Stanislav Zore gost Evropskega večera

VIDEO: Nadškof Zore: Osvoboditi moramo izobraževalni in pravosodni sistem

Slovenija | 27.02.2016, 16:51

Evropski poslanec Lojze Peterle že vrsto let pripravlja Evropske večere, na katerih se pogovarja z različnimi gosti. Na sinočnjega, ki je bil v Galeriji Družina v Ljubljani, je povabil ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.

Kristjani se ne smemo sramovati svojega poslanstva

Nadškof Zore je med drugim odgovoril na vprašanje, kako vidi slovenskega kristjana in kako ga doživlja v polariziranem družbenem prostoru. "Zdi se mi, da moramo kristjani najprej osvoboditi sami sebe oziroma moramo pustiti Bogu, da nas osvobodi. Mi smo se pustili zapreti vase, zapreti tudi naše krščanstvo v nekakšen občutek, da niti ni spodobno, da bi kot kristjani nastopali v javnosti," je menil nadškof Zore. Omenil je primer obiska restavracije. "Ali se pred jedjo tam pokrižate spontano, se pokrižate z zadrego, se morda sploh ne?" To je po besedah nadškofa Zoreta ujetost slovenskega kristjana, ki se kaže na vseh področjih. "Biti kristjan pomeni prinašati sporočilo o dostojanstvu človeka, ki ga ne podeljujejo družba, različne listine in podpisi. Podeljuje ga Bog, saj je človek ustvarjen po njegovi podobi," je še poudaril nadškof Zore. Tega poslanstva, tako je dodal, se kristjani ne smemo sramovati. Verjame, da je tako imenovanih osvobojenih kristjanov vse več, a menil je tudi, da gre za proces, ki se nikoli ne konča.

Svoboda v izobraževanju in pravosodju bi spremenila ozračje

Peterle in nadškof Zore sta se dotaknila tudi sprave. "V naš naroda bi bilo treba vnesti to, kar večkrat govori papež Frančišek, to je, da bi se morali odpovedati pohlepu," je poudaril nadškof Zore. Določena ideologija lahko po njegovem mnenju pade, če je v zgodovino zapisana takšna, kakršna je bila. A ocenil je, da je pri nas vse bolj prisotna in slavljena neka mitologija, ki je posameznikom zagotovila položaje, na katerih lahko vztrajajo. "Gre za konkretno korist." V duhu sprave bi se morali, tako nadškof Zore, temu odpovedati. Prepričan je, da bi bilo treba v tem smislu dati svobodo našemu izobraževalnemu sistemu, še posebej na pedagoškem, pravnem in medijskem področju. "Ko se bo tukaj začelo sproščati, se bo začela odpirati pot k spravi." Poleg izobraževalnega je po besedah nadškofa Zoreta kritičen tudi pravosodni sistem. "Ko bodo naši zakoni začeli veljati za vse enako, bomo začeli doživljati to državo kot našo državo, znotraj nje se bomo počutili bolj varne. To bi popolnoma spremenilo ozračje."

Odnos med Cerkvijo in državo v četrt stoletja slovenske samostojnosti

Nadškof Zore je v pogovoru s Peterletom ocenil tudi sodelovanje med Cerkvijo v Sloveniji in državo v 25 letih samostojnosti. Po njegovih besedah jih ne moremo meriti z istimi vatli. "Bila so obdobja, ko je bilo dialoga in pripravljenosti premakniti stvari več, bila so tudi obdobja, ko je bilo tega manj." Nadškof Zore upa, da smo preboleli željo, da bi morala biti Cerkev v vsem sprejeta in podpirana, a to ne pomeni, da bi si morali za določene stvari prenehati prizadevati. Da bi lahko bili normalna družba, bi morala država priznati, da Cerkev dela za človeka in da je to njeno delo koristno.

Evropski večer
Evropski večer © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...