Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Svetoletna romanja in blagoslov zaročencev

Cerkev na Slovenskem | 12.02.2016, 08:57 Marta Jerebič

Ta konec tedna bo v Cerkvi na Slovenskem potekalo več dogodkov, med drugim Klarin dan mladih, romanje alkoholikov, odprtje svetih vrat v stiški baziliki, na Valentinovo ponekod pripravljajo srečanja za zaročence.

V baziliki na Ptujski Gori bo imel upokojeni nadškof Marjan Turnšek danes ob 17. uri katehezo o spovedi z naslovom: "Kaj je spoved - zakrament usmiljenja?"

V samostanu klaris v Nazarjah se nocoj začenja 24. Klarin dan mladih z naslovom: "Usmiljen in milostljiv je Gospod!".

Na Brezjah bo jutri potekalo 6. romanje alkoholikov in vseh, ki trpijo zaradi alkohola in drugih zasvojenosti. Mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Odbor Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu jutri v cistercijanskem samostanu v Stični pripravlja simpozij pred milostnim obiskom fatimske Marije v Sloveniji. Osrednja tema bo pomen češčenja Božje Matere za našo vernost. Po molitvi rožnega venca bodo spregovorili prof. dr. Anton Štrukelj, p. dr. Anton Nadrah, p. Luigi Morro in dr. Alojzij Snoj.

Vse postne sobote bodo potekala svetoletna romanja v novomeško stolnico. Jutri so posebej povabljeni verniki dekanije Črnomelj. Mašo bo daroval škof Andrej Glavan. Ob sklepu romanja si bo mogoče ogledati film o desetletnem utripu škofije Novo mesto.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa bo v nedeljo ob 10. uri daroval sveto mašo in odprl sveta vrata v stiški baziliki. Popoldne ob 16. uri bo mašo daroval še v ljubljanski stolnici, kjer bo potekalo svetoletno romanje zaročencev in vseh, ki se pripravljajo na sklenitev zakramenta svetega zakona. Mašo za zaročence in zakonce bo v nedeljo daroval tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih, in sicer v podružni cerkvi sv. Valentina v Črnem Kalu.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.