Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik NKMB Branko Maček (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)
Predsednik NKMB Branko Maček

Karitas v akciji Več luči, več upanja zbrala več kot 6000 evrov

Cerkev na Slovenskem | 11.02.2016, 14:52 Petra Stopar

Nadškofijska Karitas Maribor opaža, da so se stiske ljudi, ki potrebujejo njeno redno pomoč, poglobile. Kot je povedal predsednik mariborske Karitas Branko Maček, so pogoste stiske zaradi zdravstvenih težav, duševnih in psihičnih stisk. Lani je Karitas obravnaval 4261 prošenj za pomoč.

Po Mačkovih besedah so lani rešili 671 prošenj za finančno pomoč 1704 osebam, izdanih pa je bilo 3498 prehranskih in higienskih paketov, ki so dosegli 7024 prosilcev, ter 1832 paketov pomoči v oblačilih in obutvi. Iz ukrepa Evropske unije je Nadškofijska Karitas Maribor lani med 15.553 prejemnikov pomoči razdelila skoraj 252,6 tone hrane ter osem ton ozimnice in 85,5 ton drugih donacij. »V naslednjem obdobju pričakujemo prošnje po pomoči pri plačilu ogrevanja, poračuna elektrike, nakupa drv ter ostale prošnje za najosnovnejše preživetje,« je povedal.

Pojasnil je tudi, da so v tokratni akciji Več luči, več upanja, ki je potekala od prve adventne nedelje do svečnice, zbrali nekaj več kot 6000 evrov. Z zbranimi sredstvi bodo pokrili del stroškov šolske prehrane, omogočili otrokom iz socialne ogroženih družin šolo v naravi, izlete in druženja s sovrstniki ter pomagali pri plačilu bivanja v šolskih domovih. Trenutno Nadškofijska Karitas Maribor pomaga 49 otrokom s plačilom šolske prehrane, 12 otrokom so lahko delno pomagali s plačilom šole v naravi. »Potrebe so velike. Zato z akcijo Več luči več upanja upamo, da bomo lahko zagotovili topel obrok vsaj 70 otrokom in prav takšnemu številu otrok pomoč pri plačilu šole v naravi,« je še dejal Maček.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.