Petra StoparPetra Stopar

V postnem času blizu ljudem v stiski

Slovenija | 10.02.2016, 10:30 Marjana Debevec

S postnim časom se začenjajo različne pobude in akcije, ki vabijo k človekoljubnosti in solidarnosti z najbolj odrinjenimi in trpečimi. Med njimi sta že tradicionalna akcija Slovenske Karitas 40 dni brez alkohola in mednarodna pobuda 40 dni za življenje. Človekoljubna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski pa poziva kristjane po vsem svetu, da se danes pridružijo dnevu molitve in posta za mir v Iraku in Siriji.

Slovenska Karitas v povezavi z drugimi agencijami in ustanovami spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola, ki bo letos potekala pod naslovom: Vsak dan je nov začetek! »Živimo v družbi, kjer je alkohol zelo navzoč, pa vendar jaz mislim, da s pomočjo te akcije dajemo priložnost tudi tistim, ki nimajo nobene težave z alkoholom – za tistega je lahko biti 40 dni brez alkohola – za tiste, ki imajo težave, je nekoliko težje. Tisti, ki pa imajo morda velike težave, pa tudi vsak dan šteje, zato je tudi dober naslov: Vsak dan!«, je povedal generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

V podporo vsem, ki trpijo zaradi alkohola, pripravljajo tudi dve romanji, in sicer to soboto na Brezje in na četrto postno nedeljo na Sveto Goro.

V postnem času Karitas tudi letos nadaljuje akcijo Ne pozabimo!, preko katere Škofijske karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v bližnjih balkanskih državah. V Albaniji podpirajo oskrbo 50-ih zapuščenih otrok in mladih v domu pri sestrah ter omogočajo delo s. Vide Gerkman pri negi invalidnih in ostarelih na domu, delovanju ambulante ter materialni pomoči najrevnejšim. V Srbiji Karitas pomaga s paketi hrane in življenjskimi potrebščinami, kjer podpira tudi nego na domu in javno pralnico. V Skopju in Sarajevu podpirajo delovanje ljudske kuhinje, kjer revnim dnevno skupaj razdelijo 770 obrokov. Škofijske karitas vsako leto organizirajo tudi tabore za mlade prostovoljce iz Slovenije v BiH in poskrbijo za gradbeni material za gradnjo hiš za revne družine.

Konkretno se lahko delu Karitas v pomoč najrevnejšim pridružimo tako, da preživimo vsak petek v postu v bližini z Bogom, skromno v hrani in razvadah ter solidarno z darovanim časom in pomočjo za ljudi v stiskah.

Z današnjim dnem pa se začenja tudi akcija 40 dni za življenje. Gre za 40-dnevno neprekinjeno molitveno bdenje pred ustanovo, v kateri opravljajo splave. Pri nas bodo prostovoljci molili pred ljubljansko porodnišnico in sicer vsak dan od 9.00 do 15.00. »Molimo za prenehanje splava v ljubljanski bolnišnici. S svojo navzočnostjo ozaveščamo o realnosti splava, prinašamo upanje vsem vpletenim in pričujemo o Božji ljubezni in usmiljenju. Molitev dela čudeže«, je povedala Valentina Pikelj. Pobudo so začeli v Teksasu v ZDA leta 2004 in se hitro širi po vsem svetu. Omenimo le nekaj znanih sadov: 11.165 rešenih otroških življenj, 127 zdravnikov je prenehalo opravljati splave, 64 abortivnih klinik se je zaprlo, več kot 675.000 prostovoljcev je sodelovalo v molitvi in bdenju pred klinikami, po vsem svetu se je pobudi pridružilo 607 mest iz 32 držav.

Človekoljubna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski pa poziva kristjane po vsem svetu, da se pod geslom: 'Boš nesel križ en dan?' pridružimo dnevu molitve in posta za mir v Iraku in Siriji.

S pobudo se je omenjena organizacija odzvala na prošnjo za molitveno podporo, ki sta jo nanjo naslovila tamkajšnja patriarha. »Zelo potrebujemo vašo materialno pomoč, a kar vas sedaj prosimo, je usmiljenje. Molite in se postite, da se nas Gospod usmili.« Kristjani v Siriji in Iraku so nenehno obdani s sovraštvom in smrtjo. »Edina naša želja je, da znova zaživimo v miru« sta zapisala in dodala: »Na milijone otrok v begunskih taboriščih je lačnih, predvsem pa so lačni prihodnosti.« Zaprosila sta za molitev in post, da bi kristjani lahko ostali v svoji ljubljeni domovini in da bi se lahko vrnili tisti, ki so zapustili svoje domove.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.