Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Parolin v Dobovi (foto: p. Ivan Rampre)
Kardinal Parolin v Dobovi

FOTO: Kardinal Parolin pohvalil sodelovanje organizacij in čut za solidarnost pri sprejemu beguncev

Cerkev na Slovenskem | 04.02.2016, 13:55 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, končuje tridnevni obisk v Sloveniji. Dopoldne je obiskal še sprejemni center za begunce v Dobovi, kjer je nagovoril predstavnike humanitarnih organizacij. Srečal se je z brežiškim županom, obisk pa sklenil z ogledom novomeške stolnice in pogovorom s predsednikom slovenske škofovske konference, novomeškim škofom Andrejem Glavanom.

Kardinal Parolin je po obisku v sprejemnem centru v Dobovi v izjavi za medije pohvalil sodelovanje različnih dobrodelnih organizacij in velik čut za solidarnost, ki je po njegovih besedah izhodišče za reševanje migrantske krize: »Tu sem tudi v imenu svetega očeta papeža Frančiška. Namenil sem spodbudo delavcem, ki pomagajo tem bratom in sestram, da bodo še naprej nadaljevali to pomembno delo.«

Kardinal Parolin je ob tem dejal, da posamezniki ne bodo rešili problema, rešitev je treba iskati skupaj – tudi na samem območju sporov oziroma revščine.

Škof Glavan pa je ponovil stališče Cerkve v Sloveniji: »Begunce, tiste, ki so v stiski, je treba sprejeti. Od vsega začetka pa poudarjamo, da bi bilo treba ločiti migrante in begunce; tiste, ki zares nimajo strehe nad glavo, od tistih, ki izrabljajo to stisko za veliki eksodus iz revnih dežel. Evropa ne bo mogla sprejeti na milijone ljudi. Želimo pa, in to poudarja tudi Sveti sedež, da moramo prijazno sprejeti vse begunce, katerih življenje je v njihovih domovinah ogroženo.«

Kardinal Parolin je novinarjem še pojasnil, da o morebitnem papeževem obisku v Sloveniji ne more reči nič določenega. Naše oblasti so tokrat le ponovile vabilo na obisk, ki ga je lani v Vatikanu izrekel že premier Miro Cerar. Zanikal je tudi, da bi papež letos načrtoval kakšno balkansko turnejo, saj smo v letu usmiljenja in bo papež v glavnem prisoten v Rimu. A kot pravi škof Glavan, možnost, da bi papež enkrat v prihodnosti obiskal Slovenijo, ni neuresničljiva. Tudi slovenska škofovska konferenca je ponovila vabilo: »In je bilo kar večkrat obljubljeno, da ta pričakovanja niso nerealna, da bi se to dalo uresničit morda v bližnji prihodnosti,« je še dejal škof Glavan.

Kardinal Parolin
Kardinal Parolin © p. Ivan Rampre

Zbirni center
Zbirni center © p. Ivan Rampre

Kardinal Parolin v centru za tujce
Kardinal Parolin v centru za tujce © p. Ivan Rampre

Kardinal Parolin v novomeški stolnici
Kardinal Parolin v novomeški stolnici © p. Ivan Rampre

Z ogledom stolnice je kardinal Parolin sklenil delovni obisk v Sloveniji
Z ogledom stolnice je kardinal Parolin sklenil delovni obisk v Sloveniji © p. Ivan Rampre

Kardinal Parolin z županom Marcedonijem in novomeškim škofom Glavanom pred svetoletnimi vrati
Kardinal Parolin z županom Marcedonijem in novomeškim škofom Glavanom pred svetoletnimi vrati © p. Ivan Rampre

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.