Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

V N.Si nadaljujejo pogovore o zdravstveni reformi

Slovenija | 04.02.2016, 07:50

V N.Si nadaljujejo srečanja s strokovnimi združenji o svojem predlogu zdravstvene reforme. V tem tednu so se pogovarjali s predstavniki Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Vsi omenjeni so poudarili, da gre za korak v pravo smer, zato predlog načeloma podpirajo.

V N.Si so izhodišča za prenovo zdravstvenega sistema predstavili konec lanskega leta. Med drugim se zavzemajo za več konkurenčnosti na področju ponudbe zdravstvenih storitev in zavarovanj. Predlagajo tudi redefinicijo standardne košarice pravic, ki bi bila zakonsko opredeljena, ter novo zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. Podporo je že prejšnji teden izrekel predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina, v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so nedavno povedali, da so določene usmeritve blizu njihovim pogledom. Tudi zadnji pogovori so bili produktivni, nam je zaupal poslanec N.Si Jernej Vrtovec. "Vsi deležniki zdravstvenega sistema, s katerimi se sestajamo, delijo mnenje, da je treba hitro ukrepati, da je treba takoj pripraviti temeljito zdravstveno reformo. V določenih segmentih se strinjamo, v določenih ne. Ampak v N.Si smo pripravljeni na pogovore, pripravljeni smo stopiti dva koraka nazaj, da bi slovenski zdravstveni sistem stopil korak naprej."

Po besedah Vrtovca je največ razlik pri konceptu uvedbe konkurenčnosti med izvajalci zdravstvenih storitev. "V N.Si predlagamo, da bi si državljan Slovenije sam izbral izvajalca, torej zdravnika. Gre za njegov denar, z njim lahko razpolaga sam. A to niso takšna nasprotovanja, da ne bi mogli zbližati stališč." Vrtovec meni, da je največja težava v spremembi miselnosti. "Želimo narediti ostre korake naprej, predvsem pri miselnosti, kaj potrebuje slovenski zdravstveni sistem. V središču pozornosti mora biti državljan, pacient."

Kot je po sestanku z vodstvom N.Si dejal Ivan Eržen z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je pri skrbi za zdravje še posebej pomembna preventiva, zato bi jo bilo smiselno v predlagani reformi še bolj poudariti. Predsednica Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Helena Mole pa je prepričana, da je skrajni čas za ustrezno ureditev razmerja med državo in koncesionarji. Omenila je tudi potrebo po sodobnejši ureditvi področja zdravstvenih zavarovanj. Predstavniki N.Si se bodo prihodnji teden med drugim sešli s predstavniki zdravniškega sindikata Fides.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.