Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Nuncij Juliusz Janusz (foto: Izidor Šček)
Nuncij Juliusz Janusz

Apostolska nunciatura v Sloveniji končno na stalnem naslovu

Slovenija | 02.02.2016, 15:12

V Sloveniji se mudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Na obisku bo tri dni, v tem času bo med drugim blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. Ta je nanje čakala skoraj 25 let.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v naši državi obstaja že od leta 1992. Do zdaj je imelo začasni naslov na Krekovem trgu v Ljubljani, a končno je dobilo stalne prostore. Apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, se je že vselil vanje.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža je kupilo dve parceli v prestolnici: ena se nahaja na ulici Janeza Pavla II., ena pa na ulici Stare pravde. Na prvi je na novo zgradilo stavbo s stanovanji in kapelo, na drugi je preuredilo že postavljen objekt, v njem so pisarne, prostori za sprejeme in ostale potrebe. Zgradbi sta povezani s skupnim vrtom.

Pot do stalnih prostorov apostolske nunciature v Sloveniji je bila dolga. "To je bilo eno bolečih vprašanj, tako zaradi mestne ureditve kot tudi zaradi pripravljenosti Svetega sedeža, povezane z izbiro lokacije. Spominjam se, da je v začetku takratni apostolski nuncij želel graditi apostolsko nunciaturo ob Gradaščici, a to smo odsvetovali, med drugim zaradi poplav," je za naš radio pojasnil nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Nato je prišla na vrsto lokacija, kjer stalni prostori stojijo danes. A ves čas se je zapletalo z raznimi dovoljenji in spori na sodiščih. "Naši prijatelji s Svetega sedeža so bili zelo potrpežljivi," je dodal Rupel in nadaljeval, "spominjam se mnogih pogovorov z njimi o mogočih rešitvah."

Kot je poudaril Rupel, so se vse slovenske vlade zavedale, da je to vprašanje treba urediti, dodal je, da je v zvezi s tem vselej vladalo pozitivno vzdušje. "Gotovo je bilo z naše strani, torej s strani slovenskih vlad, veliko malomarnosti," je priznal. "A bilo je tudi veliko spletov različnih okoliščin in problemov urbanistične narave."

Rupla veseli, da ima apostolska nunciatura v Sloveniji po četrt stoletja le stalni sedež, končna rešitev tega vprašanja je po njegovih besedah primerna in vsaj na simbolni ravni zelo pomembna.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...