Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Dan posvečenega življenja po slovenskih škofijah

Cerkev na Slovenskem | 02.02.2016, 14:18 Marta Jerebič

Slovenski redovniki in redovnice so na današnji praznik Jezusovega darovanja in 20. dan posvečenega življenja zbrali ob svojih škofih. V Mariboru je slovesnost potekala že v nedeljo. V ljubljanski stolnici bo slovesnost ob 18.30 vodil vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Po drugih škofijah so se zbrali dopoldne.

Posvečene osebe mariborske nadškofije so v nedeljo redovniške zaobljube obnovile v baziliki Marije, Matere Usmiljenja v Mariboru. Mašo je daroval nadškof Alojzij Cvikl, ki je v pridigi spregovoril o treh besedah, ki so bile v tem letu posvečenega življenja postavljene v ospredje: evangelij, preroštvo in upanje. O slednjem je dejal: »Mnogi ljudje, razočarani nad sedanjostjo, s strahom gledajo v prihodnost. Člani ustanov posvečenega življenja naj bi živeli vsak trenutek sedanjosti z ljubeznijo, v osebnem prijateljstvu z Bogom in v skupnosti. Na ta način lahko, kljub zavedanju realnosti in resnosti sedanjega trenutka, z upanjem gledamo na prihodnost, saj spolnjevanje Božje volje in življenje po evangeljskih svetih budi upanje. Sadovi leta posvečenega življenja se morajo razvijati naprej. Samo tako bo Bogu posvečeno življenje lahko odgovorilo na izzive, ki jih prinaša naš čas,« je poudaril nadškof Cvikl.

Redovniki in redovnice murskosoboške škofije so se ob škofu Petru Štumpfu zbrali v župnijski cerkvi v Mali Nedelji. V pridigi je med drugim dejal: »Redovniki in redovnice Bogu ne morete darovati velikih in opaznih darov. Bog tega od vas niti ne pričakuje. Bogu pa ste vendarle darovali sebe v uboštvu, čistosti in pokorščini. S tem Bogu ne darujete samo sebe. Bogu darujete tudi vso Cerkev. Bog je vašega daru zelo vesel. V tem daru obstaja preroštvo za prihodnost Cerkve in vsega sveta. Vaš dar, dragi redovniki in drage redovnice, po papeževih besedah prebuja svet. Zato je vaš dar preroški dar

V novomeški škofiji je srečanje potekalo pri frančiškanih v Novem mestu. Kot poroča s. Brigita Zelič, je škof Andrej Glavan v pridigi poudaril, da je pričevanje posvečenega življenja aktualno in moderno tudi v 3. tisočletju. »Spomnil je na spodbudo papeža Frančiška, naj se Bogu posvečene osebe dajo še bolj voditi Božjemu Duhu in tako postati znamenje za današnji svet. Kako? Tako, da bi življenje Bogu posvečenih prevevalo veselje, ki zaobljubam čistosti, uboštva in pokorščine daje resnično pričevalno moč. Današnjega človeka, ki ga vse prevečkrat mučita utrujenost in naveličanost, lahko o lepoti krščanstva prepriča samo pristno veselje, ki žari iz obrazov Bogu posvečenih ljudi.«

Redovnice in redovniki iz koprske škofije so se zbrali na Mirenskem gradu. Škof Jurij Bizjak jih je nagovoril prek nekaj svetopisemskih pripovedi. Kot poroča uršulinka s. Jana Rovtar, jim je med drugim predstavil Božjo obljubo Mojzesu, ki sredi puščave pravi ljudstvu, da je usmiljen Bog, ki nas nikoli ne zapusti. Tako smo tudi mi redovniki tisti, ki se moramo spominjati in druge spominjati, da Bog ne pozabi svoje obljube.

Redovniki in redovnice iz celjske škofije pa so se s škofom Stanislavom Lipovškom zbrali pri kapucinih. »V homiliji nas je škof posebej spraševal, kakšen duhovni napredek smo naredili v letu posvečenega življenja, in nas spodbujal, naj se na to večkrat spomnimo in popravimo, če morda nismo dosegli tistega, kar bi želeli. Spodbudil nas je tudi k zvestemu življenju po karizmah, ki smo jih prejeli od ustanoviteljev. S svojim pričevanjem naj bi sodobnikom govorili, da jih Bog ljubi, da jim je blizu, saj je poslal svojega Sina za vse ljudi,« je povedala usmiljenka s. Rozalija Laznik.

 

 

 

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.