Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nasmejani Jure (foto: Rok Mihevc)
Nasmejani Jure

HVALA!

| 09.02.2016, 20:00 Jure Sešek

Vsako leto na pustni torek bi lahko spisali enak komentar. Lahko bi bil kratek, sestavljen iz ene same besede, ki ob dobrodelni soboti privre na dan. Hvala! Pa vendar bi radi na daljši način izrazili hvaležnost v kateri se te dni sonči naše srce.

Letošnja Pustna sobotna iskrica je prve obrise začela dobivati konec septembra, ko smo se radijci v sodelovanju z Misijonskim središčem odpravili na Madagaskar. Upali smo, da smo se dobro pripravili na razmere, ki so nas čakale na rdečem otoku. Veliko smo brali, že leta lahko poslušamo pripovedi slovenskih misijonarjev, ki v radijskih in drugih oddajah govorijo o svojem delu, razmerah v misijonih, a tisto, kar nam je bilo z njihovo pomočjo dano doživeti, lahko le doživiš! Ne moreš prav razumeti, če bereš, gledaš filme, poslušaš predavanja ...

Ko stopiš na smetišče, se vonj z občutki nemoči zaje vate in ostane v tebi, ko začutiš stisk roke hvaležnega domačina, se njegov pogled zasidra v spomin in prikličejo ga trenutki, za katere sploh ne veš, da imajo to moč v sebi! V soboto sem podoživel nasmehe hvaležnih staršev v Manonbondru, zdelo se mi je, da pod oder našega pustnega plesa prihajajo mamice z otroki v naročju, ki, kot v Akamasoi skušajo podati roko zahvale vam, ki ste jim pomagali, slišal sem hvaležni smeh Lize, mladega dekleta, ki živi in dela na misijonu Janeza Krmelja in bo, ko ji misijonar pove novico, gotovo zapela kakšno veselo kitico v slovenskem jeziku …

Pustna sobotna iskrica nam že štirinajst let ponuja priložnost »biti dober«. Ko bi le vedeli kako hvaležni smo vam, dragi poslušalci in darovalci, da to priložnost izkoristite. Vsako leto! Vedno znova nas skrbi kako močno so razmere doma vplivale na vaše razpoloženje za pomoč, sprašujemo se kako je z družinskimi proračuni, koliko dobrote še dovoljujejo, vemo, da si dobrodelne akcije kar sledijo, da smo mnogi, ki prosimo za pomoč drugemu. Pa vendar! Vedno, tudi minulo soboto, premagate vse naše strahove, pokažete kako dobro srce je v vas in koliko vam pomeni iskreno vabilo k darovanju, želja, da bi tudi ljudem tam daleč stran bilo lepo! Ne najdem pravih besed zahvale, vem, da je vsaka beseda premajhna.

S hvaležnostjo hodi tudi ponos na poslušalce, ki nas nikoli ne pustite na cedilu, poslušalce, ki se zavedate, da tisti, ki da, dobi več kot tisti, ki prejme! Peter Opeka nas je na Madagaskarju učil: »Nikoli ne zavrni pomoči potrebnega. Nikoli!« Iz bogatih osebnih izkušenj je dodal še: »Več dam, več dobim!« Vem, nerazumljiva logika Božje ekonomije, ki jo, dokazali ste, dobro razumete. Kot smo zapisali na našo facebook stran: »Nikoli nismo rekli, da smo najboljši. Trdimo pa in se zavedamo, da imamo najboljše poslušalce.«

V pet ur trajajoči radijski akciji nam je uspelo zbrati 55.246 tisoč evrov. Nesebično ste darovali za obnovo predporodnih sob in kuhinje na misijonu, ki ga večina nikoli ne bo videla, za delo misijonarja Janeza Krmelja, s katerim se večina ne bo nikoli srečala! Kakšno zaupanje! V imenu Radia Ognjišče in soorganizatorja Misijonskega središča Slovenije obljubljam, da bomo skrbno ravnali z vsakim centom, ki ste ga namenili Madagaskarju. Celotni znesek bo namenjen pomoči revežem na otoku, ki bi bil brez slovenske pomoči v še veliko bolj globoki revščini.

Veseli smo, da Pustna sobotna iskrica vsako leto poveže tudi nas, radijske sodelavce. Med seboj, z Misijonskim središčem Slovenije in s prostovoljci, ki nesebično priskočijo na pomoč. Brez njih bi ne zmogli pripraviti dvorane, poskrbeti za organizacijske reči, zapisati vseh darov ob telefonih ... Veliko dela se skriva v zakulisju pustnega plesa z dobrim namenom in radijske oddaje, ki enkrat na leto zasede lep del sobotnega programa.

Hvala vsem pridnim rokam, ki so v soboto pomagale, da smo na koncu sijali od zadovoljstva, hvala darovalcem, ki ste prispevali po svojih močeh, da smo uspeli ustvariti ta mozaik dobrote, hvala misijonarjem, da nam dajejo priložnost biti človek za druge, hvala nastopajočima Romani Krajnčan ter Ansamblu Skrivnost in hvala Bogu, ki nam daje moči, da skupaj dokazujemo kako dober je! V zgodbo so vključeni tudi pokrovitelji, ki so prepoznali plemenit namen akcije, ki je presegla še tako smela pričakovanja. Letošnja Pustna sobotna iskrica je dokazala, da je strah zaman! Zato: pogumno naprej in še enkrat: hvala vsem!

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.