Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež začenja potovanje v Mehiko

Cerkev po svetu | 12.02.2016, 08:30 Marta Jerebič

Papež Frančišek je zjutraj z rimskega letališča Fiumicino poletel proti Kubi, kjer se bo srečal z voditeljem Ruske pravoslavne Cerkve, moskovskim patriarhom Kirilom. Nato bo odletel proti Mehiki, kjer se bo mudil do srede, med drugim pa bo tam daroval mašo v guadalupski baziliki, se srečal s predsednikom države, predstavniki oblasti, škofi in drugimi posvečenimi osebami, staroselci, zaporniki, bolnimi otroki, delavci, družinami in mladimi.

Srečanje s Kirilom

Papež Frančišek in voditelj Ruske pravoslavne Cerkve, patriarh Kiril bosta po zasebnem pogovoru bosta podpisala skupno izjavo. Dogodek bo izjemnega pomena za ekumenizem. To bo prvo takšno srečanje v zgodovini in bo zaznamovalo pomembno fazo v odnosih med obema Cerkvama. Sveti sedež in moskovski patriarhat ob tem upata, da bo dogodek tudi znamenje upanja za vse ljudi dobre volje. Vse kristjane vabita h goreči molitvi, naj Bog blagoslovi srečanje, da bo lahko dalo dobre sadove.

O možnosti srečanja med papežem in moskovskim patriarhom se govori že več let. Potovanje v Moskvo so bile neuresničene sanje Janeza Pavla II. Kljub njegovi odprtosti na področju ekumenizma – v okrožnici »Da bi bili vsi eno« je izrazil pripravljenost na razpravo o oblikah izvajanja petrinskega primata, so številna vrata ostala zaprta. Ob tem ne moremo tudi mimo dejstva, da je bila za ruske pravoslavce ovira tudi poljski izvor papeža. Odnosi med Rusi in Poljaki v zgodovini nikoli niso bili dobri. Rimski papež iz Wadowic je bil označen kot katoliški 'osvajalec'. Bolj napete odnose je povzročila tudi odločitev Janeza Pavla II., da v Rusiji ustanovi prave katoliške škofije. Z izvolitvijo Benedikta XVI. je srečanje postalo bolj verjetno, a se ni uresničilo.

Ruski patriarh je voditelj dveh tretjin pravoslavnih na svetu oziroma 200 milijonov ljudi. Objem s Frančiškom v Havani je pomemben korak k odmrznitvi odnosov, namenjeno tudi, da bo imelo posledice ne samo v odnosih med katolištvom in pravoslavjem, ampak tudi za mir na svetu.

Obisk Mehike

Papež bo v Mehiko prispel danes ob 19.30 po krajevnem času, zato bo prva slovesnost potekala šele jutri. Obiskal bo mehiškega predsednika, nagovoril bo predstavnike oblasti in civilne družbe ter škofe. V guadalupski baziliki bo daroval sveto mašo. To pa je tudi glavni razlog njegovega potovanja v Mehiko – da namreč obišče dom Device Marije in jo prosi, naj nas ne preneha gledati z usmiljenjem.

Papež se bo v Mehiki dotaknil vseh duš te velike države: prebivalstva v prestolnici, območij, kjer živijo staroselci, severa države, ki ga zaznamujejo nasilje, streljanje in bodeča žica, ki jo ločuje od Združenih držav Amerike. Več sto kilometrov od juga do severa države bo prepotoval v petih papamobilih, za prevoz bo uporabljal tudi helikopter. Skupaj bo (skupaj z letalom od rima do Mehike in nazaj) naredil več kot 23 tisoč kilometrov, od tega 3600 kilometrov po sami Mehiki (400 km v papamobilu).

Vsak dan ima na programu sveto mašo. V ponedeljek jo bo v kraju San Cristobal de las Casas daroval za staroselce, papež je za to evharistično bogoslužje dovolil uporabo krajevnih narečij.

Zadnji dan bo sveto mašo daroval v obmejnem kraju Ciudad Juarez, pravzaprav 80 metrov stran od meje. Pričakujejo, da se bo ob tej priložnosti na mehiški strani meje zbralo 200 tisoč romarjev, na ameriški strani v El Pasu pa 50 tisoč ljudi. »Papež bo dovolj blizu meje, da jih bo lahko pozdravil, preden bo šel na kraj, kjer bo daroval sveto mašo,« je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, in dodal, da je ta kraj zelo simboličen v smislu socialnih in človeških problematik.

Kot je še dejal, se bo papež srečal tudi z žrtvami nasilja, med njimi bodo sorodniki 43-ih študentov, ki so izginili v zvezni državi Guerrero. Na programu ima tudi obisk približno 700 zapornikov, obisk pediatrične bolnišnice, srečanje z delavci, družinami in mladimi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.