Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

FOTO: Papež ob začetku postnega časa: Vrnimo se k Bogu!

Svet | 11.02.2016, 08:03 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sinoči v baziliki sv. Petra daroval sveto mašo ob začetku postnega časa in vodil obred pepeljenja. V nagovoru je poudaril, da je postni čas priložnost, da se spravimo z Bogom in se z vsem srcem vrnemo k Njemu. Med mašo je sveti oče v svet odposlal misijonarje Usmiljenja.

Po papeževih besedah je postni čas priložnost, da se spravimo z Bogom. Kristus ve, da smo slabotni in grešni, naše srce pa je ranjeno zaradi zla; ve, da potrebujemo odpuščanje; ve, da se moramo počutiti ljubljeni, da bi lahko delali dobro. Zato nas apostol Pavel vabi, naj se pustimo spraviti se z Bogom, mu z zaupanjem pustiti, da nam odpusti. Sami se moramo namreč prepoznati potrebne usmiljenja. To je prvi korak krščanske poti.

Med ovirami, ki lahko zaprejo vrata našega srca, je papež omenil skušnjavo, da bi nepredušno zaprli vrata našega srca, bivali z našim grehom in ga opravičevali z mislijo, da nismo slabši od drugih. Tako ostanemo jetniki zla.

Druga ovira je sram, ki je sicer dobro znamenje, vendar pa se ne sme spremeniti v bojazen ali strah. "Sram, ki ga človek nosi v sebi, da ga je sram priznati svojega greha in svojih slabosti. In mnogokrat se zgodi, da nekdo pride k drugemu človeku in potem se sprašuje, kaj si bo pa zdaj ta mislil o meni, če mu bom jaz povedal svoje grehe, svoje slabosti. In tu moramo mi iti preko teh ovir, kajti za Boga ne sme biti nobena ovira, če nekdo pride k Njemu in če se hoče poboljšati," je povedal predstavnik misijonarjev usmiljenja iz Slovenije p. Robert Bahčič. Tretja past je oddaljitev od vrat. To se zgodi, kadar se skrivamo v svoji bedi, kadar nenehno tuhtamo, medsebojno povezujemo negativne stvari, vse dokler se ne pogreznemo v najtemnejše kleti duše. Žalost nam takrat postane domača, izgubimo pogum in pred skušnjavami postanemo še bolj slabotni. Tako se zgodi, ker ostanemo sami s seboj, ker se zapiramo in bežimo pred lučjo, medtem ko nas lahko osvobodi le Gospodova milost.

Zato je papež misijonarje usmiljenja povabil, naj ljudem pomagajo odpirati vrata src, da bi preko njih Oče na otroke položil svoj pogled in svoje roke in pozdravil rane.

Vse to pa naj bi nam pomagalo, da bi se z vsem srcem obrnili k Bogu. Papež se zaveda, kako težko se je zares in brez strahu izročiti Bogu. "Vidimo, kako težko je ljubiti druge, namesto da o njih slabo mislimo; koliko nas stane delati resnično dobro, ko nas privlači in zapeljuje toliko materialnih stvarnosti." Jezus pa nam prinaša tri zdravila za greh in sicer molitev, s katero potrdimo, da nismo samozadostni, dobrodelnost, ki pomeni služenje drugim, ter post in pokora, ki nas osvobaja odvisnosti ter nas navaja biti bolj rahločutni in usmiljeni. Postni čas naj bi bil tako po papeževih besedah čas dobrodejnega 'obrezovanja'

dvoličnosti, posvetnosti in brezbrižnosti: "Stopimo na pot skupaj, kot Cerkev," je na koncu povabil papež, "uprimo pogled v Križanega. On, ki nas ljubi, nas vabi, da bi se pustili spraviti z Bogom in da bi se vrnili k Njemu, da bi znova našli sami sebe."

Foto: www.brezje.si

Misijonarji Usmiljenja
Misijonarji Usmiljenja © p. Robert Bahčič

p. Robert Bahčič
p. Robert Bahčič © ARO

msgr. dr. Jože Plut, ljubljanski stolni župnik in Damjan Kejžar, župnija Sv. Peter pod Svetimi gorami
msgr. dr. Jože Plut, ljubljanski stolni župnik in Damjan Kejžar, župnija Sv. Peter pod Svetimi gorami © p. Robert Bahčič

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.