Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Rafaelova družba v letu 2016

| 20.01.2016, 10:33 Matjaž Merljak

O načrtih in dejavnosti Rafaelove družbe v letu 2016 smo se pogovarjali z voditeljem Lenartom Riharjem. Leto 2015 je bilo v znamenju 70. obletnice konca druge svetovne vojne in povojnega begunstva, letošnje prireditve bodo v znamenju 25. obletnice slovenske državnosti in samostojnosti.

Na Rafaelovi družbi so se zavedali velikega pomena lanske obletnice, tako so že konec leta 2014 izdali monografijo Cvetoči klas pelina, ki govori o povojnih beguncih, eliti, ki je zaradi prevzema oblasti nedemokratičnih sil v Sloveniji po koncu druge svetovne vojne morala morala zapustiti domovino in si življenje urediti v begunskih taboriščih. Poudarek so dali Avstriji, saj imajo od tam veliko gradiva, begunci so si zatočišče našli tudi v Italiji. Ob tem je po slovenskih krajih gostovala tudi razstava s fotografijami iz povojnih begunskih taborišč. Vsakič so pripravili tudi poseben otvoritveni večer, ki mu je noto s strokovnega vidika dala avtorica spremne besede v monografiji mag. Helena Jaklitsch ali pa kdo od pričevalcev. Razstava še vedno kroži po Sloveniji in če jo želite imeti tudi v vašem kraju, se obrnite na Rafaelovo družbo.

Letos bodo vse prireditve oblikovali v duhu 25. obletnice slovenske države. Tako bo tudi na prvo nedeljo v avgustu, ko tradicionalno pripravijo Romanje treh Sloveniji na Svetih Višarjah. Lani sta bila gosta predavatelj Ivo Jevnikar in upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je daroval mašo. Dogovarjajo se, da bo letos sveto mašo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, v končnem izboru za predavateljico sta dve osebi, končni izbor bodo še sporočili.

Pomemben del dejavnosti Rafaelove družbe so Višarski dnevi mladih. Zadnje tako srečanje je bilo med božičem in novim letom, gosta sta bila mladi raziskovalec Dejan Valentinčič in zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Tovrstna srečanja za mlade potekajo večkrat na leto, poletna izvedba obišče del slovenskega zamejstva in sklep z Romanjem treh Slovenij na Svetih Višarjah. Ehrlichov dom na Svetih Višarjah je sicer zelo priljubljena točka v zimskem času.

Pri Rafaelovi družbi v letu 2016 načrtujejo tudi kulturne večere, ekskurzije v zamejstvo, seminar o slovenski ljudski pesmi, bralna značka nekaterih slovenskih sobotnih šolah po Evropi ... vabila in obvestila boste našli tudi na njihovi spletni strani, kjer si je mogoče s časovnim zamikom prebrati mesečnik za Slovence v Evropi, Našo luč.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.