Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sestanek SKO Niagara (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Sestanek SKO Niagara

Uskladili prireditve za leto 2016

| 01.12.2015, 15:15 Matjaž Merljak

Rojaki v južnem Ontariu so povezani v Slovenskem koordinacijskem odboru Niagara. Dvakrat letno se predstavniki društev in organizacij zberejo na sestanku. Na jesenskem so usklajevali datume za več kot sto prireditev, ki jih načrtujejo za leto 2016. Zapis povzemamo po Vestniku slovenske župnije svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu.

Slovenski Koordinacijski Odbor Niagara je imel svoj polletni sestanek v nedeljo, 25. oktobra 2015, v prostorih župnije sv. Gregorija Velikega. Udeležilo se ga je 15 predstavnikov slovenskih organizacij, in sicer od društev: Lipa Park, Bled, Slovenski Park, Sava in Triglav. Od organizacij: Kanadsko-slovensko zgodovinsko društvo, Kanadsko-slovenska organizacija za štipendije, Slovenska šola in župnija sv. Gregorija Velikega.

Jesenski polletni sestanek koordinacije je v znamenju usklajevanja več kot 100 prireditev za leto 2016. To meddruštveno usklajevanje prireditev je bilo osnova za nastanek tega meddruštvenega sodelovanja, ki deluje že 26 let. Na tem sestanku je bil izvoljen nov koordinator. Na spomladanskem polletnem sestanku so se dogovorili, da bodo v jeseni izvedli volitve za to vlogo. Za koordinatorja je bil soglasno izvoljen Frank Gimpelj, ki je prevzel vodstvo od dosedanje koordinatorke Magde Razpotnik. Frank Novak je bil soglasno potrjen kot posebni svetovalec koordinacije.

Slovenski Koordinacijski Odbor Niagara je v bistvu koordinacija ljudi dobre volje. Ta je bila še zlasti navzoča v odprti debati predstavnikov kot dokaz, da je iskren razgovor najboljši vir novih idej, izmenjave stališč in medsebojnega spoštovanja. Predstavniki organizacij so se zavzemali prav za te vrednote, ki naj bi jih vodile pri nadaljnjem sodelovanju. Vsakoletni Slovenski dan je simbol te meddruštvene solidarnosti. Slovenski Koordinacijski Odbor Niagara bo imel naslednji polletni sestanek spomladi 19. marca pri društvu Bled, gostitelju Slovenskega dneva 2016.

Frank Novak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.