Petra StoparPetra Stopar
Otroci (foto: Ingimage)
Otroci

Odvetnik Gorenšek: Zakonska zveza in otrok nista človekova pravica

Slovenija | 30.11.2015, 16:39 Marjana Debevec

V času referendumske kampanje v medijih namesto argumentov pogosto slišimo le izjave, da gre pri noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih za vprašanje človekovih pravic. O tem smo se pogovarjali z odvetnikom Domnom Gorenškom.

Odvetnik Gorenšek poudarja, da gre pri noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne toliko za kolizijo človekovih pravic, v smislu človekovih pravic v smislu enakosti pred zakonom, kar zagovarjajo pobudniki sprememb zakona o družinskih razmerjih, pač pa gre za onemogočanje tistih temeljih svoboščin, ki so državljanom zagotovljene z ustavo. Vsak človek ima namreč pravico do svojega mišljenja, pravico do svobode govora, ki je zagotovljena z ustavo in dejstvo tudi je, da „vsako izražanje v tej družbi, ki v skladu z načeli 'progresivne' družbe je nezaželeno in se celo postavlja pod vprašaj, do kam bomo mi to še sprejemali“, je bil odločen odvetnik Domen Gorenšek. S strani manjšine se nam namreč onemogoča izražanje svojega mnenja, za katerega imamo tudi pravne argumente.

Ne gre za odločanje o nikakršnih človekovih pravicah. Zakonska zveza ni človekova pravica. Vkolikor bi to bila, bi jo bila država dolžna zagotavljati vsakomur. Tega se zavedajo tudi pobudniki sprememb in sam državni zbor“, je zatrdil, čeprav se bo, kar pravi, v tej referendumski kampanji vedno to ponavljalo. „Tudi otrok ni človekova pravica. Otrok je bitje, ki ima človekove pravice, nima pa on sam človekova pravica za dosego interesov dveh ali treh odraslih oseb“, še poudarja pravnik Gorenšek.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.