Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

'Družinski' referendum in rojaki

| 20.11.2015, 14:13 Matjaž Merljak

Na referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bo 20. decembra 2015, lahko glasujete tudi volilni upravičenci, ki boste na dan glasovanja začasno v tujini ter izseljenci.

Slednji, to so tisti volilni upravičenci, ki nimajo stalnega prebivališča v naši državi, lahko glasujejo na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu, kjer bo volišče in so vpisani v volilni imenik. Druga možnost je glasovanje po pošti. V tem primeru je potrebno o tem obvestiti državno volilno komisijo. Obrazec dobite na spletni strani (gre za obrazec: Glasovanje po pošti iz tujine (izseljenci) – Obr.01), poslati ga je potrebno po e-pošti, faksu ali po navadni pošti. Pomembno je, da Državna volilna komisija obvestilo prejme do 4. decembra do 24. ure. Velja rok prispetja. Prepoznega obvestila ne bodo upoštevali. Če obrazec pošiljate po e-pošti, ga morate skenirati, saj mora biti na njem viden podpis.

Izseljenci pa, če bodo 20. decembra 2015 v Sloveniji, lahko glasujejo tudi na posebnih voliščih v Sloveniji. To so t.i. omnia volišča na sedežih okrajne volilne komisije. Če bi se odločili za tak način glasovanja, morate o tem obvestiti okrajno volilno komisijo ali Državno volilno komisijo (obrazec Glasovanje izven okraja stalnega prebivališča (izseljenci) – Obr.03), in sicer na enak način, kot je napisno v prejšnjem odstavku. Gre le za spremenjen datum, in sicer mora ustanova obvestilo prejeti najkasneje do 16. decembra 2015 do 24. ure.

Če imate pa stalno prebivališče v Sloveniji in boste 20. decembra 2015 začasno v tujini, lahko glasujete po pošti ali pa na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Za obe obliki glasovanja morate svojo namero sporočiti Državni volilni komisiji (obrazec Glasovanje po pošti iz tujine (zdomci) – Obr.02), in sicer najkasneje do 4. decembra 2015 do 24. ure. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejetega obvestila DVK ne bo upoštevala.

Naslovi Državne volilne komisije:

Državna volilna komisija

Slovenska cesta 54

SI-1000 Ljubljana

faks: 00386 1 43 31 269

e-naslov: gp.dvk@dvk-rs.si

Več informacij in obrazci na spletni strani DVK

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.