Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Težave mariborskih anesteziologov bodo reševali tudi s tujimi zdravniki

Slovenija | 27.11.2015, 10:23 Petra Stopar

Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, Ministrstva za zdravje in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so iskali rešitve za kadrovski primanjkljaj na področju anesteziologije v UKC Maribor. Težavo bodo poskušali začasno premostiti s pomočjo specialistov iz drugih bolnišnic. Pripravljajo tudi interventni razpis za anesteziologe iz tujine.

Državna sekretarka z ministrstva Sandra Tušar je po sestanku napovedala, da bo ministrstvo pozvalo vodstva bolnišnic, da anesteziologom, ki bi želeli pomagati v UKC Maribor, to delo omogočijo. Za koliko tujih zdravnikov pa bo pripravljen razpis, še ni znano. „O natančnem številu se bomo še pogovorili z direktorjem UKC Maribor, tudi morda glede na odziv pomoči iz Slovenije,“ je dejala. To naj bi se zgodilo predvidoma v dveh tednih.

Po besedah predsednice sveta za izobraževanje in usposabljanje zdravnikov pri zbornici Bojane Beović bodo individualno spremljali tudi potek vsake specializacije. Kot je dejala, „bodo specializanti pomagali pri rednem delu bolnišnice, v okviru svojih kompetenc, kar pa ne sme presegati obsega dela, ki bi onemogočalo usposabljanje“.

Predsednik zbornice Andrej Možina je ob dogovoru optimističen, želi pa si, da bi se ta tudi čez mesec dni udejanjal. Poudaril pa je še, da so se vsi strinjali, „da je varnost bolnikov in tudi zdravnikov na tem oddelku na prvem mestu in da morajo biti mladi zdravniki, specializanti, ki so v tem trenutku najbolj izpostavljeni, zaščiteni“.

Da gredo sklepi v pravo smer, ocenjuje tudi direktor kliničnega centra Gregor Pivec in upa, da bodo zaposleni sprejeli možnost 20-odstotnega dodatnega plačila za povečan obseg dela. Sicer pa meni, da se boljši časi obetajo čez tri ali štiri leta, ko bo devet specializantov v Mariboru dokončalo šolanje.

Manj optimističen pa je bil predsednik mariborskega sindikata Fides in anesteziolog Boris Rižnar, ki pravi, da rešitev problema ni takojšnja ali hitra in da bodo morali nekaj časa še vztrajati v stanju povečanih obremenitev.

Slovenija, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.