Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Na dvorcu Zemono razstava del z letošnje likovne kolonije Umetniki za Karitas

Slovenija | 22.11.2015, 06:17

Škofijska karitas Koper je tudi letos kot uvod v Teden Karitas pripravila na dvorcu Zemono pri Vipavi slovesno akademijo in odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 21. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom Veselite se življenja. Izkupiček prodanih likovnih del bo namenjen skladu Bogdana Žorža za otroke. Nastopil bo Komorni zbor Limbar iz Moravč. Razstavo je odprl pesnik, pisatelj in odgovorni urednik tednika Novi glas Jurij Paljk.

Kot je dejala prostovoljka Karitasa in voditeljica projekta Umetniki za Karitas Jožica Ličen, si, ko prideš enkrat v Karitas in če začutiš stiske, če zaznaš, da je v skupini moč in da lahko skupaj naredimo veliko dobrega, del Karitasa z veliko in majhno začetnico.

Karitas po njenih besedah niso le paketi hrane in oblačila, zato so pred 21. leti začeli pripravljati likovno kolonijo Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu. Ta pa je po besedah likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn, ki kolonijo spremlja že od vsega začetka, z leti prerasla v pravo svetovno gibanje, saj so bile razstave na koloniji nastalih del na ogled že po vsej Evropi.

Zbrane sta pozdravila tudi ajdovski in vipavski župan, Tadej Beočanin in Ivan Princes, ter ravnatelj škofijske Karitas Slavko Rebec. Slavnostni govornik Jurij Paljk je poudaril, da je humanitarnost žal še vedno potrebna in pozval obiskovalce k nakupu umetniških del. "S tem delate dobro, hkrati pa je lepo, če si obkrožen z lepim," je dejal.

Na likovnih kolonijah na Sinjem vrh je doslej sodelovalo 1480 avtorjev. Nastalo je 2293 likovnih del, od katerih jih je bilo že več kot dve tretjini prodanih na 230 prodajnih razstavah po Sloveniji, v Trstu, Gorici, Sarajevu, na Dunaju, v Rimu in dvakrat v Bruslju.

Na 21. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas je sodelovalo deset udeležencev. Ob dnevu odprtih vrat so se jim pridružili strokovni sodelavci in drugi darovalci, tako da je v katalogu 2015 zapisnih 97 avtorjev. Tik pred prvo razstavo so umetnine darovali še štirje slikarji, tako da je vseh nastalih del 172. Ob letošnjih razstavah jih je bilo že na Sinjem vrhu prodanih 12, v Bruslju deset in v petek na Zemonu devet.

Dan odprtih vrat je namenjen predstavitvi programov Karitas in bo v vseh večji Centrih karitas, in sicer:

 

  • četrtek 26.11. Ajdovščina, Tolmin, Idrija, Pivka, Postojna, Koper
  • petek, 27.11. Nova Gorica

 

Center karitas v Bertokih, Markova 38 bo odprl svoja za obiskovalce že v torek, 24.11. med 9. in 11. uro. Predstavljeni bodo vsi trije programi, ki se tu izvajajo, in sicer Brezdomci, Zasvojeni in Vrtnica.

Zavod karitas Samarijan bo v okviru programa Varna hiša in Materinski dom ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju, v sredo, 25.11. med 8. in 15. uro v Novi Gorici na Bevkovem trgu pripravil javno inštalacijo Rdeči čevlji.

29.11. nedelja Karitas je namenjena predstavitvi dela Karitas po župnijah. Nabirka te nedelje je namenjena družinam in posameznikom v stiski.

V Koprski škofiji je Karitas organizirana v 166 župnijah, Župnijske karitas se združujejo v tri Območne in pet Dekanijskih karitas. Imamo 13 Centrov karitas, kje sodelavci nudijo ljudem osnovne informacije in konkretno pomoč ter 5 domov, kjer se izvajajo specifični programi.

Na področju Koprske škofije je 3000 družin in posameznikov, ki jih karitas spremlja in podpira ter tudi materialno pomaga. Letno te družine prejmejo preko 300 ton hrane in drugih osebnih predmetov, najbolj ogroženim pa se pomaga tudi s plačilom nujnih položnic, njihovim otrokom pa s šolskimi potrebščinami. Med specifične programe spada program za otroke Popoldan na cesti, letovanje otrok in družin, pomoč brezdomcem, zasvojenim, materam in starejšim.

Kljub temu, da na področju Koprske škofije ni beguncev in migrantov pomagamo pri oskrbi beguncev bratskim Karitas ob vzhodni meji.

Ob vseh teh programih se v duhu evangelija in v skladu z etičnimi načeli sodelavci in prostovoljci Škofijske karitas Koper trudimo za spoštljiv odnos do prosilcev in prejemnikov pomoči, saj želimo biti v službi človekovega dostojanstva.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.