Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Oš Jurija Vege Moravče (foto: Slovenska Karitas)
Oš Jurija Vege Moravče

Teden Karitas: V službi človekovega dostojanstva

Cerkev na Slovenskem | 23.11.2015, 10:16 Petra Stopar

Zaznamujemo Teden Karitas, ki je letos namenjen opozarjanju na celovitost vsakega človeka, čigar potrebe niso samo materialne in telesne, ampak tudi duševne in duhovne. Slovenska Karitas praznuje 25 let ustanovitve, zato bo tudi dobrodelni koncert za družine v stiski »Klic dobrote« že 25.

Geslo letošnjega tedna in z njim povezanih dogodkov je »V službi človekovega dostojanstva«, kar je že vseskozi tudi poslanstvo karitativnih delavcev. V četrt stoletja se je ta dobrodelna ustanova Cerkve na Slovenskem trudila, da bi celovito pristopala k ljudem, ki so na robu ali celo dnu naše družbe.

Še posebej je bila pozorna na neobravnavane stiske in je na mnogih področjih začela nove socialno-varstvene programe pomoči. Kot je v pogovoru za naš radio povedal generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, je vso socialo in dobrodelnost po osamosvojitvi pokrivala država, saj je bila organizirana dobrodelna in socialna dejavnost Cerkve z zakonom o verski skupnosti iz leta 1946 prepovedana in najprej so morali ta problem rešiti. »Težko je bilo, ker smo bili v čudnem položaju. Radi bi delali, potrebe so bile, npr. nemška in italijanska Karitas sta želeli darove in finance uresničevati za begunce preko nacionalne Karitas, mi pa nismo mogli odpreti niti bančne knjižice niti ni bilo dovoljenja za prehod carin,« je dejal Jerebic. Na srečo so se vedno našli posamezniki iz družbenega življenja, ki so hoteli Karitas pri razvoju pomagati, se hvaležno spominja.

V zadnjih letih materialno pomoč s strani Karitas prejema preko 100.000 oseb, med njimi 20.000 družin, ki so deležne tudi sočutne in spoštljive dlani prostovoljcev. V naravnih nesrečah je Karitas v 25 letih z zbranimi sredstvi pomagala v vrednosti 5,6 milijona evrov.

Glavni dogodki, ki bodo povezali prostovoljce na nacionalni ravni, bodo tradicionalno romanje prostovoljcev Karitas na Slomškovo Ponikvo, kjer bo v sredo opoldne daroval sveto mašo mariborski nadškof Alojzij Cvikl, zvečer pa bo jubilejni koncert Klic dobrote. Že jutri ob 20.55 bo na TV SLO 1 predvajan dokumentarni film, Založba Ognjišče pa bo izdala knjigo z naslovom »Obrazi ljubezni«. Teden se bo sklenil s prvo adventno nedeljo, ki jo kot Nedeljo Karitas še posebej obeležujejo Župnijske Karitas v zahvalo za pomoč ljudem v stiski.

Na Radiu Ognjišče lahko vsak dan prisluhnete predstavitvam nekaterih programov Karitas in duhovnim sporočilom sodelavcev Karitas. Posnetke pogovorov lahko najdete tudi v arhivu na tej povezavi.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.