Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Erdo o ranjenih družinah: Pravo usmiljenje vključuje resnico

Papež in Sveti sedež | 05.10.2015, 13:49 Marta Jerebič

Sinodalno zasedanje se je nadaljevalo z uvodnim nagovorom glavnega poročevalca sinode, madžarskega kardinala Petra Erda. Za izhodišče je vzel pripravljalni dokument, ki je razdeljen na tri dele: izzivi, poklicanost in poslanstvo družine. Ob tem je poudaril, da je treba tiste, ki živijo v težkih družinskih razmerah, spremljati z usmiljeno držo, a hkrati v luči resnice.

Kardinal Erdo je opozoril na naraščajoči individualizem, ki zamegljuje meje pri temeljnih ustanovah, kot sta zakonska zveza in družina, in na to, da potrošniška družba ločuje spolnost od porajanja novega življenja, s tem pa človeško življenje in starševstvo naredi za nekaj, kar je mogoče poljubno sestaviti oziroma razstaviti. Poudaril je, da zakonska zveza ni jarem, ampak dar, razlika med moškim in žensko pa je namenjena občestvu in porajanju. Družina je kraj, kjer se nauči izkušnja skupnega dobrega, je dejal kardinal Erdo in poudaril pomen izobraževanja duhovnikov za spremljanje družin. Izpostavil je tudi vlogo družin pri sodelovanju z javnimi ustanovami, zlasti ko gre za pomoč revnim družinam itd.

V zvezi z zapleteno in zahtevno nalogo Cerkve pri vključevanju ranjenih družin v cerkveno občestvo pa je dejal, da mora pristop temeljiti na usmiljenju in sprejemanju, a hkrati je treba jasno predstaviti resnico o zakonski zvezi. Največje usmiljenje je to, da povemo resnico z ljubeznijo, je dejal kardinal Erdo in dodal, da ta pot usmiljenja in odpuščanja zahteva tudi spreobrnjenje grešnika. V zvezi z istospolnimi porokami je dejal, da ni sprejemljivo, da pastirji Cerkve doživljajo pritiske ali da mednarodne organizacije finančno pomoč revnim državam pogojujejo s sprejetjem zakonov o poroki med osebami istega spola. Na koncu je poudaril še jasen NE splavu in evtanaziji.

Prvi delovni dan sinode je nastopil tudi pariški kardinal André Vingt-Trois, ki je poudaril, da sinoda ni preizkus moči, kjer so arbitri mediji, ampak je to pot občestva k tistemu, kar je Bogu bolj všeč.

Glavni tajnik sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri je nato predstavil delo sinode, ki bo, kot smo že poročali več časa namenila delu po 13 skupinah, ob koncu vsakega tedna pa bodo javno objavili njihova poročila. Navzoče je pozval, naj razpravljajo v edinosti za edinost. Izpostavil je tudi pomen števila žensk na sinodi, od katerih se pričakuje poseben prispevek, in sicer tako, da bodo družino obravnavali tudi z nežnim, pozornim in sočutnim ženskim pogledom.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.