Petra StoparPetra Stopar

Na zasedanju ZN se je večinoma govorilo o ekonomiji in vojni

Svet | 05.10.2015, 11:06 Marta Jerebič

Potem ko se je splošna razprava generalne skupščine Združenih narodov v soboto končala, se v medijih pojavljajo analize nagovorov voditeljev držav in vlad. Največkrat omenjena država je bila Sirija. Največ pozornosti med temami pa so voditelji namenili svetovni ekonomiji in vojnam.

Analizo govorov voditeljev skupine G-20 je opravila agencija Bloomberg. Največkrat omenjena država je bila Sirija, 38-krat, sledita Iran, ki je bil omenjen 34-krat, in Kuba 22-krat, od tega jo je samo ameriški predsednik Barack Obama, omenil 7-krat. Za Severno Korejo se zdi, da je izginila s seznama prednostnih nalog mednarodne skupnosti: omenjena je bila 13-krat, od tega jo je 12-krat omenila južnokorejska predsednica. Najbolj globalen je bil Obama, 69-krat je citiral 12 različnih držav, svojo državo pa je največkrat omenil kitajski predsednik, ki se poleg Kitajske ni navezal na nobeno drugo državo, prav tako ni niti z besedo omenil terorizma.

Ob tem povejmo, da voditelji niso bili enotni niti glede imena organizacije, ki trenutno najbolj ogroža svet. Ruski predsednik jo je imenoval Islamska država, medtem ko je ameriški predsednik uporabljal termin Isil – Islamska država Iraka in Levanta. Italijanski predsednik vlade je uporabil besedo Daesh, kar je arabski izraz za to skrajno islamsko skupino.

Kakorkoli pa, teroristična grožnja ni bila tema, ki je bila največkrat obravnavana. Prvo mesto zasedata ekonomija in vojna, vsaka je bila citirana po 100-krat. Takoj za njima je tema migracij oziroma vprašanje beguncev – to je bilo omenjeno 65-krat. Podnebne spremembe, ki bodo v središču pozornosti zasedanja v Parizu, so bile omenjene 50-krat.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.