Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Tovarna Volkswagen (foto: Wikipedia)
Tovarna Volkswagen

Bruselj za čimprejšnjo preučitev dejstev v aferi Volkswagen

Svet | 02.10.2015, 15:03

Evropska unija želi po aferi Volkswagen čim prej proučiti vsa dejstva. V Bruslju poudarjajo, da potrebujemo zelo dobro sliko dogajanja v evropski avtomobilski industriji.

Evropska komisarka Elzbieta Bienkowska je po včerajšnjem zasedanju ministrov osemindvajseterice, ki so pristojni za konkurenčnost, v Luksemburgu opozorila, da za zdaj ni dokazov, da se je na stari celini dogajalo podobno kot v ZDA. Nemškega proizvajalca avtomobilov, ki je v 11 milijonov vozil z dizelskim motorjem vgradil programsko opremo, s katero je prirejal izpuste emisij, v luči varovanja javnega zdravja sumijo prevare. Bienkowska je predstavila več plasti ukrepanja, a najprej je po njenih besedah treba ugotoviti dejstva. "V nekaterih članicah Evropske unije že tečejo preiskave," je povedala. Prav danes so jo sprožili v Franciji. Zagotoviti je treba, tako Bienkowska, tudi odločno in učinkovito spoštovanje pravil. Evropska komisija bo vodila postopek in usmerjala usklajeno ukrepanje. "Vse bomo preučili. Nimamo zadržkov." Bienkowska je omenila še uvedbo testiranja avtomobilskih izpustov ob pogojih med dejansko vožnjo kot dopolnitev k laboratorijskemu testiranju in reformo sistema homologacije.

Luksemburški minister za gospodarstvo Etienne Schneider, ki je v imenu luksemburškega predsedstva povezave vodil zasedanje, je poudaril, da je treba obnoviti zaupanje v evropski avtomobilski sektor. Naš minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je menil, da je treba zavarovati ugled dizelskega motorja, ki je pomemben tako na evropskem kot na slovenskem trgu. Po njegovih besedah mora Evropska unija ukrepati skupaj, saj ne gre le za nemški, ampak evropski problem.

Še ostreje bodo ukrepali tudi v Volkswagnu, ki ga je škandal potisnil v najhujšo krizo v zgodovini. Zelo verjetno se bo moral od položaja posloviti še kdo od vodilnih. Novi prvi mož avtomobilskega koncerna Matthias Müller je napovedal neusmiljeno preiskavo goljufanja na testih izpuhov škodljivih plinov.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.