Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

EU potrdila odpravo cen mobilnega gostovanja čez dve leti

Politika | 02.10.2015, 19:00 Petra Stopar

Evropskim državljanom se čez slabi dve leti obeta odprava cen mobilnega gostovanja v uniji. Dogovor so v Luksemburgu potrdili ministri, pristojni za konkurenčnost. Razpravljali so tudi o ukrepih za enotni trg elektronskih komunikacij, a Slovenijo je znotraj te uredbe motila ureditev spletne nevtralnosti, zato je glasovala proti.

Ko boste uporabljali mobilni telefon v katerikoli drugi članici Evropske unije, vam bodo že junija naslednje leto zaračunani nižji stroški, kar pomeni največ 5 centov na minuto, 2 centa za SMS-sporočilo in 5 centov za prenos megabajta podatkov. Popolnoma pa bodo stroški ukinjeni junija 2017.

Poslanec Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Lojze Peterle nova pravila pozdravlja, a meni, da bi bilo to lahko urejeno že prej. »Tu je prišlo do razkoraka med voljo Evropskega parlamenta, ki je konec cen za gostovanje podprl za december letos, torej da bi se to zgodilo že čez dva meseca in pol, oni pa so to zaradi odpora nacionalnih Telekomov in različnih interesov pomaknili v leto 2017. Hvala Bogu bo vseeno do tega prišlo z zamudo, vendarle, če bi to storili prej, bi zelo razveselili ljudi, pa tudi podjetja,« je dejal v izjavi za naš radio.

Komentiral je tudi dejstvo, da je Slovenija glasovala proti predlogu uredbe, ki vključuje ukrepe za vzpostavitev enotnega evropskega trga elektronskih komunikacij. Kot je pojasnilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, se je zavzemala za jasnejšo in močnejšo zaščito nevtralnosti interneta. »Eni bijejo plat zvona, da želijo nekatere politični sile ovirati dostop do interneta in s tem kratiti svobodo potrošnikov in ustvarjalcev, resnični so pogledi na zavarovanje intelektualnih pravic, na vzgojne in druge vidike,« pojasnjuje Peterle in sklepa, da ta zgodba še ni končana in se bo o tem še veliko govorilo. Uredba, ki so jo ministri potrdili, je tako kompromis, parlament pa naj bi nova pravila potrdil konec meseca.

Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.