Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Lahovnik: Menjava uprave SDH ni sporna, problem je, ker ni pojasnjena

Slovenija | 28.10.2015, 15:51 Andrej Šinko

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je v tem tednu odpoklical upravo SDH, v kateri sta bila Matej Pirc in Matej Runjak, in imenoval novo vodstvo. Predsednik uprave je postal Marko Jazbec, članici uprave pa Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. Ekonomist Matej Lahovnik je v pogovoru za naš radio dejal, da zamenjave niso sporne, če so strokovno utemeljene. Vendar pa, po njegovih besedah, pojasnil o spremembah v vodstvu nismo dobili.

Ekonomist Matej Lahovnik je dejal, da ga zamenjava uprave ne preseneča, saj je vlada skupščina SDH in je imenovala svoje nadzornike, ti pa so zamenjali vodstvo uprave. »Tisto, kar me preseneča, je pa način zamenjav, saj so jih izvedli brez, da bi pojasnili pravi razlog. SDH upravlja z 11 milijardami državnega premoženja in javnost ima pravico vedeti, kaj je bilo narobe pri upravljanju, da je prišlo do teh zamenjav,« je pojasnil. Ob tem je dodal, da je Cerarjeva vlada prišla na oblast z obljubami o transparentnem delovanju. »Sedaj pa smo se znašli v situaciji, ko vsi molčijo, tudi nadzorniki SDH, o tem, zakaj je prišlo do teh sprememb,« je še dodal.

V javnosti se sicer razpravlja tudi o primernosti izbire nekaterih novih članov uprave. Marko Jazbec je namreč sedel v upravi NLB, ko je naša največja banka s skupno več deset milijonov evrov med drugim kreditirala podjetji ACH in Bernardin Group, katerih terjatve so končale na slabi banki. Lahovnik konkretno izbire novih članov uprave ni želel komentirati, je pa dejal, da bo Jazbec v prihodnosti moral pojasniti svojo vlogo pri delovanju NLB. »Meni se bolj kot to imenovanje zdi problematična cela kadrovska paleta imenovanj kadrov NLB. Če pogledamo je navsezadnje državni sekretar v vladi gospoda Cerarja bil vodja izpostave NLB v Moskvi, na čelu Save, ki jo vlada uvršča med tako imenovane strateške naložbe, je tudi bivši član vodstva NLB še iz časa Kramarjeve uprave. Tako, da se zdi, da je NLB bila izjemno uspešna, bleščeča institucija,« je še poudaril Lahovnik.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.