Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ljubljanski nadškof Zore za Demokracijo: Podpreti je treba družino

Slovenija | 08.10.2015, 16:11

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v intervjuju za Demokracijo izrazil prepričanje, da je pošteno, da se ljudje o tem, kaj si mislijo o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, izrečejo na referendumu. Kot pravi, so sicer v Cerkvi stvari glede zakonske zveze jasne, to je, da je zakonska zveza zveza moškega in ženske.

S tem ko Katoliška cerkev na Slovenskem nasprotuje omenjeni noveli, po navedbah Zoreta ne deluje proti nekomu, ampak zagovarja "temeljne resnice naše vere".

Glede istospolnih parov je metropolit Zore dejal, da je družba zagotovo odgovorna za ljudi, ki čutijo drugače, se mu pa zdi pomembno, "da to rešujemo v pogovoru z njimi". "S posamezniki. Ne pa na aktivističnih ravneh," je dejal.

Na drugi strani se mu zdi pomembno in potrebno, da "država da družini tisto mesto, ki ji gre". "Podpreti je treba družine," je dejal in dodal, da bi morala država "iskati načine, kako doseči, da bi bila družina v resnici lahko družina".

Glede zakonske zveze, o kateri ravno v teh dneh razpravljajo tudi škofje na redni sinodi v Vatikanu, nadškof Zore pravi, da so v Cerkvi stvari jasne: "Zakonska zveza je zveza moškega in ženske, sklenjena v zakoniti obliki in je trajna. In če so ob sklenitvi izpolnjeni vsi potrebni pogoji, potem je ta zveza zakrament. Takšen zakon je nerazvezen."

Na sinodi škofje razpravljajo tudi o splavu, pri čemer nadškof Zore ne pričakuje večjih sprememb. "V Cerkvi je življenje nerojenega otroka zelo zavarovano. Pričakovati od sinode, da bo na teh področjih, na področjih vrednotenja življenja, odnosa do življenja in do zakona, veljavno sklenjenega zakona, kaj spremenila, se mi zdi neupravičeno," je dejal.

Na vprašanje, kako ocenjuje papeža Frančiška, ki da ga nekateri zaradi njegovega kritičnega pogleda na kapitalizem označujejo za socialista, pa odgovarja, da Frančišek ne počne "ničesar takšnega, kar ne bi imelo osnove v Svetem pismu".

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.