Petra StoparPetra Stopar
Rdeča maša 2015, bogoslužje je vodil škof Andrej Glavan. (foto: Radio Vatikan)
Rdeča maša 2015, bogoslužje je vodil škof Andrej Glavan.

Škof Glavan pri rdeči maši: Pravnik naj vzdržuje duhovno povezanost s Cerkvijo

Slovenija | 07.10.2015, 22:50

Pravniki in študentje prava so se na praznik Rožnovenske Matere Božje zbrali pri tradicionalni rdeči maši v čast Svetemu Duhu. Bogoslužje v ljubljanski stolnici je letos daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Škof Andrej Glavan je uvodoma spomnil na to, da je ves oktober posvečen Materi Mariji in molitvi rožnega venca. Navezal se je na odlomek iz berila, v katerem so apostoli skupaj z Marijo vztrajali v molitvi. »Vztrajati pomeni ne prenehati in kaže na stanovitnost. Le-ta pa pomeni ohranjati nekaj, čemur duh časa nasprotuje. To pomeni, da apostoli niso popuščali duhu časa, da niso popuščali duhu preganjanja in zaničevanja, ampak so se oprijeli skupne molitve.« Kot je povedal škof Glavan, ima skupna molitev silno moč. Navezal se je na molitev k Svetemu Duhu.

»Dragi katoliški pravniki in pravnice, prav je, da smo se zbrali pri tej t. i. rdeči maši, da skupaj molimo k Sv. Duhu, ki naj vodi vsa naša dela. Zbrali smo se torej ne le kot verniki, ampak tudi kot iskalci resnice, ki je temelj prava, kateremu ste posvetili svoje poklicno življenje. S tem , ko ste se zbrali tu ob Gospodovem oltarju, ste izpričali svojo vero, a brez spoznanja resnice, pravičnosti ne morete izvrševati tako, kot od vas in nas vseh pričakuje On, ki je sonce pravice. Morda to komu v naši družbi ne bo všeč, morda to koga celo moti. Morda bo kdo na svoji koži občutil krivično nasprotovanje ali celo zaničevanje.« Glavan je izrazil prepričanje, da bomo preizkušnje lažje prenašali, če bomo enodušno vztrajali v molitvi.

V nadaljevanju se je škof vprašal, kakšno vlogo naj v teh burnih časih zavzame katoliški pravnik. »V prvi vrsti naj vzdržuje notranjo, duhovno povezanost s Cerkvijo in preko zakramentalnega življenja sodeluje pri rasti Božjega ljudstva. A zavedati se mora in poznati tudi vsebino lastne vere. Brez tega je ne moremo braniti.« Kot je poudaril, se bomo morali v krizi, v kateri smo se znašli, vrniti k temeljem prava. Po njegovih besedah se moramo vrniti k naravnemu pravu, kajti le tako bomo iz krize lahko izšli močnejši

»Pravniki imamo privilegij pričevati za resnico«

K Rdeči maši je tako kot vsako leto vabilo Akademsko društvo Pravnik. Kot je ob sklepu povedal član društva Tomaž Javornik, domovina potrebuje pravnike in kliče njihovega duha k iskanju poti v ponižni plemenitosti. »Pravniki iščemo resnico onkraj čistunskega napuha, egoizma in logike koristolovstva. Imamo privilegij pričevati za resnico v nerazložljivem kaosu tega sveta. In ravno zaradi tega zavedanja smo danes prišli k rdeči maši. Da nas dobrohotno sprejme Resnica, ne da jo mi na silo vzamemo.«

Navzoči so bili tudi udeleženci mednarodnega simpozija z naslovom Civilna družba: Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji, ki je danes potekal v dvorani Državnega sveta RS v organizaciji Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije, Socialne akademije in drugih. »Gre za izjemno pomembno temo, saj razkorak med politiko in družbo, ter druge delitve, ki jih čutimo v naši družbi, zelo ovirajo naš razvoj in ustvarjajo nezdravo vzdušje med nami,« je povedal Glavan in poudaril, da v Cerkvi pozdravljajo takšna prizadevanja. Zahvalil se je zbranim pri sveti maši za vse, kar delajo za skupno dobro, večjo pravičnost in vlogo pravne države.

Ob oltarju so se poleg škofa Glavana zbrali še stolni župnik Jože Plut, Franc Gorjup, p. Viktor Papež, Andrej Saje, rektor semenišča Roman Starc in Andrej Naglič. Slovesnost je s svojim petjem obogatil pevski zbor pravnikov in študentov prava.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.