Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mag. Bernard Brščič (foto: ARO)
Mag. Bernard Brščič

Ekonomist Brščič predloge proračunov ocenjuje kot premalo ambiciozne

Slovenija | 02.10.2015, 18:06

Pred delovnimi telesi državnega zbora so razprave o proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti. Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta jih poslancem na kratko predstavila na izredni seji, na kateri je prvi menil, da vlada sledi cilju nadaljnjega spodbujanja gospodarske rasti, drugi pa opozoril, da kljub temu, da je Slovenija na dobri poti okrevanja, denarja ni dovolj za skorajšnje prenehanje vseh varčevalnih ukrepov.

"Res je, da so makroekonomski kazalci v tem trenutku zelo obetavni, a javnofinančna situacija je daleč od tega, da bi bila pod nadzorom," je v pogovoru za Radio Ognjišče poudaril ekonomist Bernard Brščič.

Za zdaj kaže, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predviden v vrednosti 1,98 odstotka BDP, leto pozneje naj bi bil še nižji - 1,74 odstotka BDP. Brščič dvomi, da so to realne napovedi glede na številne apetite in glede na to, da vlada neke občutnejše razbremenitve gospodarstva ne načrtuje, tudi evropskih sredstev ne bo kaj dosti. "Moram reči, da so me v tej proračunski razpravi same oči in ušesa, ali bo skozi državni zbor resnično uspelo spraviti tako zastavljen proračun."

Mramor je nedavno povedal, da se bodo odhodki za veliko večino ministrstev lahko povečali. Meni namreč, da gre za prva proračuna po krizi, ko lahko malo lažje zadihamo. Medtem so Brščiču padle v oči postavke pri pravosodju. "Ministrstvo za pravosodje dobiva v letu 2016 kar za 15 odstotkov več sredstev, v letu 2017 za 24 odstotkov več sredstev kot v letošnjem letu, in to ob dejstvu, da imamo stanje v pravosodju, ki ga težko označim drugače kot katastrofo." Poleg tega je opazil nenavadno visoko postavko za nakup avtomobilov. Verjetno bodo sredstva šla za nakup policijskih vozil, tako bi si vsaj želeli. "Sredstva se povečujejo iz dobrih 10 na 16 milijonov, torej gre za 60-odstotno povečanje, verjetno tudi za nakup razkošnega avtomobila najvišjega poslovnega razreda BMW 740 X za predsednika vlade, ki kljub temu, da uživa dobrobit dveh Audijev A8 6.0 z dvanajstvaljnim bencinskim motorjem, ki mu jih zagotavlja ministrstvo za notranje zadeve, očitno znotraj kabineta oziroma generalnega sekretariata vlade potrebuje še eno razkošno limuzino," ugotavlja Brščič.

Z javnim sektorjem pogajanja še tečejo, Brščič ob dejstvu, kako trdi pogajalci so sindikati, dvomi v dober izplen za vlado.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.