Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
sinoda (foto: Radio Vatikan)
sinoda

Zakonski pari na sinodi

Cerkev po svetu | 09.10.2015, 09:49 Marta Jerebič

Sinode o družini se udeležuje tudi 18 zakonskih parov. V pričevanjih in razpravah govorijo o svojih izkušnjah pri spremljanju drugih zakonskih parov. Čeprav prihajajo iz različnih koncev sveta, pravijo, da so problemi, ki jih obravnavajo, precej podobni.

Luis Rojas in njegova žena María Angélica Perea prihajata iz Kolumbije in že 10 let delujeta kot družinska mediatorja. Za televizijsko agencijo Romereports sta povedala, da je najtežje posredovati v primeru nezvestobe. »V primerih, ki smo jih obravnavali, je to vprašanje, ki ga je najteže premagati. Pa tudi, kako ta nezvestoba vpliva na odnose po tem. Posledice nazadnje vedno plačujejo sinovi in hčere zakoncev.«

A temu kolumbijskemu paru je uspelo pomagati drugim poročenim parom tudi, ko se je vse zdelo izgubljeno. Ključ za te družine v težavah je po njunem mnenju v tem, da poiščejo podporo pri drugih družinah. »V življenju se vsi srečujemo s problemi in izzivi. Vsi lahko gremo skozi krhke trenutke, vendar če čutimo podporo drugih, nam zares pomaga, da gremo naprej,« je povedala Maria.

Ena glavnih točk sinode je priprava zaročencev na zakon. Škofje poudarjajo potrebo po več pripravljalnih tečajih, ko pari začnejo hoditi skupaj. To jih bo bolje opremilo za takrat, ko se bodo v zakonu srečevali z izzivi.

María Angélica Perea med temi izzivi v zakonski zvezi omenja pojav nesporazumov ali odkritje, da ima drug močan temperament, ki se ne ujema popolnoma z njegovim, ali pa je premalo komunikacije.

Škofje zato razpravljajo tudi o tem, kako izboljšati pripravo na zakon.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.