Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sinoda: Afrika ne blokira stvari; ni nobenih zarot

Cerkev po svetu | 08.10.2015, 15:07 Marta Jerebič

Udeleženci sinode o družini tudi danes razpravljajo po jezikovnih skupinah. Štiri skupine so angleško govoreče, po 3 francoske in italijanske, dve špansko in ena nemško govoreča skupina. Jutri bodo poročevalci predstavili povzetek razprav. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je ob tem pojasnil, da sinodalni očetje lahko objavljajo svoje nagovore oziroma v javnosti govorijo o vsebini svojih prispevkov in drugega dogajanja na sinodi. Vatikan pa bo objavil pričevanja zakonskih parov. Danes so na tiskovni konferenci sodelovali predstavniki iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Italije.

Italijanski predstavnik, nadškof iz Ancone, Eduordo Menichelli, je povedal, da razprave po skupinah potekajo v duhu odprtosti in svobode: »Razprava je zelo odprta, mirna in bratska.«

Na tiskovni konferenci se je ob tem pojavilo vprašanje o papeževi pripombi v zvezi s hermenevtiko zarote. P. Lombardi je dejal, da ni nobenih zarot: »Na sinodo moramo tako notri kot od zunaj gledati kot na proces izmenjave, komunikacije, do katere prihaja vedro, v iskrenosti. Ne vodijo je partikularni interesi in poskusi manipulacije ali nekaj drugega, kot pa je proces skupnega iskanja.«

Nadškof iz Akre v Gani, Charles Palmer Buckle, je zavrnil trditve, da Afrika blokira stvari, ker nekaterih stvari njihova kultura oziroma družba ne sprejema, na primer homoseksualnosti. »Afrika je tukaj, da pove svoje mnenje o temah, ki se tičejo pastoralne prakse v Cerkvi.« Pojasnil je, da je družina zanje zelo pomembna osnovna celica, in to v smislu razširjene družine. Ne strinjajo pa se s tem, da Zahod pomoč afriškim državam pogojuje s sprejetjem zakonodaje, ki dovoljuje istospolne poroke. Spomnimo na obisk ameriškega predsednika Baracka Obame v Keniji, kjer je kljub nasprotovanju državnih in cerkvenih voditeljev govoril o pravicah homoseksualcev in istospolnih porokah. »Menili smo, da je to groba kršitev suverenosti države,« je dejal nadškof iz Akre v Gani in pojasnil, da bo afriška celina potrebovala čas, da bo istospolnim priznala pravice, se pa strinjajo s cerkvenim naukom, da ima vsaka oseba dostojanstvo.

Vodja sirskokatoliške Cerkve, patriarh Ignatius III Younan, pa je spregovoril o težkih razmerah družin v Siriji in Iraku. Na sinodi med drugim razpravljajo tudi o migracijah teh družin, o vzrokih, zakaj do tega prihaja ravno sedaj, in kako jih sprejeti v drugih državah.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.