Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pri misijonarju Jožetu Adamiču

Madagaskar_2015 | 30.09.2015, 10:31

Po 16-tih urah vožnje so Jure, Izidor in Marko skupaj z misijonarjem Janezom Krmeljem prispeli na misijon, kjer deluje misijonar Jože Adamič

650 kilometrov so srečno prevozili do bližine kraja Manakura (15 km od tam so se oglasili v naš jutranji program). Podoba pokrajine se je spremenila. Jure na svojem blogu piše: "Suha rjavo rdeča dežela je zelenela, gole planjave so poleg riževih polj začele dobivati tudi baninane palme. Pa koliko jih je na tem jugovzhodnem koncu. Prav čudno se nam je zdelo, ko smo v narodnem parku, ki smo ga prečkali, videli veliko reko, ki ni bila rjava kot kakav. Skoraj čista je bila videti. Skoraj čudež!"

Zelo lepo je urejen tudi kraj. "Talente, ki mi jih je Bog dal, je treba uporabiti", pravi Jože Adamič. Po misijonu Petra Opeke je to drugi misijon, ki ga na svoji poti doživljajo sodelavci. Tu so razmere drugačne, drugačni so tudi ljudje: "So iz drugega plemena. Ni tako enostavno prilagoditi se njihovemu mišljenju. A če hočemo oznanjati tisto, za kar smo poslani, jih je treba poslušati in se prilagoditi."

Jutranja maša
Jutranja maša v misijonu Jožeta Adamiča © Izidor Šček

V čem se razlikujejo tukajšnji ljudje?

Misijonar Jože Adamič: "To so Antemurci - mešanica med Afričani in Arabci. Imajo drugačno mentaliteto. Zanje pravijo, da so zelo šibki, a se nikoli ne strejo. So bolj tihi in zahrbtni, gledati jih je treba na drugačen način. Vse ti obljubijo in nič ne naredijo. Se je treba kar boriti, da prideš z njimi do kakšnega cilja. Hitro se navdušijo in hitro pozabijo. Treba jih je ves čas spodbujati, da so zvesti tistemu, kar so obljubili pri krstu."

Tudi Jože Adamič se lepo zahvaljuje za vsak dar. "To ni izguljeno, Bog že ve zakaj je dobro. Tisti, ki je dal, je svoje poslanstvo izpolnil, prav tako tudi tisti, ki je dobil."

V popoldanskem javljanju boste slišali, kaj je uspelo misijonarju postaviti na njegovem misijonu, sodelavci bodo odšli do šole, ki jo gradijo. Prisluhnite ob 14.45h!

 

Peter Opeka za prijatelje
Peter Opeka za prijatelje © Missio

Madagaskar_2015
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.