Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Peter Opeka zna prisluhniti otrokom (foto: ARO)
Peter Opeka zna prisluhniti otrokom

Radijska pomoč slovenskim misijonarjem na Madagaskarju

Madagaskar_2015 | 16.09.2015, 13:32

Na prošnjo Janeza Krmelja, slovenskega misijonarja na jugu rdečega otoka, bodo v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije trije radijci, Izidor, Marko in Jure tri tedne pomagali na njegovem misijonskem področju. Zaprosil nas je namreč za pomoč pri obnovi, popravilu in posodobitvi škofijskega radia, ki je po štirinajstih letih oddajanja zaradi dotrajane opreme, številnih okvar in prazne škofijske blagajne tik pred tem, da ugasne.

Vsi naši misijonarji se zavedajo velikega pomena in vpliva, ki ga ima radio, saj tehnika nezadržno prodira v te odmaknjene kraje in z njo pa tudi vpliv drugih ver, predvsem islama, ki ga podpirajo bogate zalivske države, ki jim denarna sredstva niso problem. Zato smo se odločili, da podamo roko sorodnemu radiu in s svojim znanjem pripomoremo k njegovemu razvoju. Z popravilom obstoječih in postavitvijo novih oddajniških točk bo namreč Radio Rakama (Dobri prijatelj) pokrival področje v velikosti Slovenije.

Od 22. septembra do 14. oktobra v živo z Madagaskarja

Seveda se je ob premišljevanju o izvedbi tega projekta takoj porodila ideja, da Madagaskar in delo tamkajšnjih naših misijonarjev čim bolj v živo predstavimo tudi našim poslušalcem in v slovenske domove prinesemo svež veter, ki veje na misijonskih področjih.

Antenski stolp - Radio Rakama
Antenski stolp - Radio Rakama © ARO

Slišali boste številne zgodbe o življenju, delu, trpljenju, upanju in veselju, ki prepletajo malgaški vsakdan. Naši sodelavci bodo obiskali vse slovenske misijonarke in misijonarje na Madagaskarju, z njimi bodo zavihali rokave in skupaj z domačini gradili boljši jutri, na valovih Radia Ognjišče pa boste lahko vsak dan spremljali kako jim to uspeva.

Studio Radia Rakama
Studio Radia Rakama © ARO

Pot jih bo vodila od Petra Opeke v glavnem mestu Antananarive do Janija Mesca, ki deluje najbolj na jugu otoka. Naj spomnimo, da smo za novo šolo na njegovem misijonu zbirali darove v letošnji pustni Sobotni iskici. Kako poteka zidava in kaj bomo videli v zvedavih otroških očeh, ki jim je namenjena, vse to in še veliko več od 22. septembra do 14. oktobra na valovih Radia Ognjišče ter v sliki in zvoku na naših spletnih straneh.

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pa bo tekla tudi dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Jure Sešek in misijonar Janez Krmelj ob zaključku PSI leta 2006
Jure Sešek in misijonar Janez Krmelj ob zaključku PSI leta 2006 © Izidor Šček

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG
Madagaskar_2015
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...