Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tovarna Volkswagen (foto: Wikipedia)
Tovarna Volkswagen

Vodstvo Volkswagna ta teden o radikalnih spremembah v podjetju

Svet | 29.09.2015, 17:28

Člani izvršnega odbora nadzornega sveta Volkswagna bodo na jutrišnjem kriznem sestanku razpravljali o radikalnih spremembah v podjetju. Obnoviti želijo uničen ugled nemškega avtomobilskega velikana po škandala z goljufanjem na okoljskih testih.

Škandal, ki je izbruhnil pred desetimi dnevi, je pretresel vso avtomobilsko industrijo, preiskave so sprožili po vsem svetu. Iz Volkswagna so sporočili, da so sporno programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi, namestili na 11 milijonov vozil, od tega na pet milijonov vozil znamke volkswagen, na 1,8 milijona gospodarskih vozil volkswagen, na 2,1 milijona audijev, 1,2 milijona škod in 700.000 seatov.

Škandal je s položaja izvršnega direktorja odnesel Martina Winterkorna, nemško tožilstvo je proti njemu tudi uvedlo preiskavo. Skušalo bo dobiti dokaze o njegovi vlogi v manipulacijah pri merjenju emisij.

Po Winterkornovem odstopu je vajeti Volkswagna prevzel Matthias Müller. "Osebno bom naredil vse za povrnitev zaupanja naših strank, sodelavcev, partnerjev, vlagateljev in širše javnosti." Kot je dodal Müller, mora Volkswagen napeti vse moči in razčistiti škandal. "Pomembno je, da se kaj podobnega v Volkswagnu ne zgodi nikoli več."

V Wolfsburgu, kjer ima nemški avtomobilski velikan sedež, nameravajo v prihodnjih dneh stopiti v stik s strankami, da bi jim predstavili, kako bodo postopali, da bodo razčistili škandal.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.