Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papeževa poslanica za svetovni dan mladih v Krakovu

Cerkev po svetu | 29.09.2015, 07:23 Marta Jerebič

Vatikan je včeraj objavil papeževo poslanico za 31. svetovni dan mladih, ki bo od 26. do 31. julija prihodnje leto potekal v Krakovu na Poljskem na temo Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. S tem geslom se dogodek umešča v sveto leto usmiljenja.

Papež v poslanici piše, da je Božje usmiljenje zelo konkretno in da smo ga vsi poklicani doživeti v prvi osebi. Zato mlade spodbuja, naj se ne bojijo pristopiti k zakramentu sprave in po njem doživeti usmiljen Očetov objem. Vabi jih tudi, da so konkretni in si za vsak mesec prihodnjega leta izberejo po eno telesno in eno duhovno delo usmiljenja ter ju postavijo v prakso.

Papež v ospredje poslanice postavlja »veselje, da smo orodje Božjega usmiljenja«. Govori o telesnih in duhovnih delih usmiljenja. Poudarja, da usmiljenje ni »dobrotizem«, ni zgolj sentimentalizem. Pred nami je »preverjanje pristnosti nas kot Jezusovih učencev, naše verodostojnosti kot kristjanov v današnjem svetu«. Mlade vabi, da so konkretni in si za vsak mesec prihodnjega leta izberejo po eno telesno in eno duhovno delo usmiljenja ter ju postavijo v prakso.

Papež Frančišek mlade opogumlja, naj dopustijo, da se jih dotakne Jezusovo usmiljenje, da bodo tudi sami postali apostoli usmiljenja po svojih delih, besedah in molitvah. Spodbuja jih še, naj plamen usmiljene Kristusove ljubezni ponesejo v okolja svojega vsakdanjega življenja in na vse konce zemlje.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.