Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

P. Rožič o pričakovanjih Američanov pred papeževim obiskom

Cerkev po svetu | 18.09.2015, 11:29 Marta Jerebič

Papež bo v torek prispel v ZDA, kjer bo obiskal Washington, New York in Filadelfijo. Za Ameriko ta obisk predstavlja veliko varnostno preizkušnjo, saj gre papež rad med ljudi. Vodja ameriškega odbora za domovinsko varnost Michael McCaul je zato vse varnostne službe v državi pozval k pripravljenosti. Po njegovih besedah pa so en primer grožnje, uperjene proti papežu, že preprečili. Sicer pa so pričakovanja Američanov pred obiskom svetega očeta zelo visoka.

Ameriški mediji so te dni polni člankov o papežu in temah, ki so z njim povezane, med drugim tudi o politiki, vernosti Američanov, varnostnem vprašanju, pa tudi o papeževi priljubljenosti, ki je v zadnjem letu precej upadla. »Priljubljenost ni več tako visoka zaradi papeževega mnenja o okoljevarstvu, prav tako nekateri konservativni Američani močno kritizirajo papeževo ekonomsko politiko, včasih celo pomoč ubogim,« pojasnjuje p. Peter Rožič, ki predava tudi v ZDA.

Papež Frančišek bo kot prvi papež obiskal ameriški kongres, nagovoril bo tudi diplomate v stekleni palači v New Yorku. P. Rožič se je v času zadnjega obiska v ZDA pogovarjal s predstavnica kongresa Anno Eshoo, ki pravi, »da si veliko obeta od tega obiska. Kot človek politike meni, da bo najbrž ta obisk vplival na izid predsedniških volitev, na katere se Američani pripravljajo. Politiki in diplomati pričakujejo, da bo sveti oče rekel kaj o vprašanju priseljevanja in migrantov. Nekateri demokrati pričakujejo podporo svojim idejam, kar bo najbrž v peti republikancem. Ni pa nujno, da bo papež o tem spregovoril na način, kot si ga želijo politiki. Upamo, da bo papež spregovoril o tem na način, kot si ga zaslužijo ti, ki pomoči najbolj potrebujejo, in ti, ki z njimi delajo.«

Prvi namen papeževega obiska v ZDA je svetovno srečanje družin v Filadelfiji. Pereča vprašanja na področju družine so v ZDA enaka kot v Sloveniji. »Kaj je družina, stiska razporočenih, civilno znova poročenih, vprašanje zvez med istospolnimi itd. To so določena pereča vprašanja, ki so izredno pomembna, so pa del večjega dogajanja, in sicer podpore družini takšni, kot je - da bi bila družina bolj ljubljena in bolj trdna ter na tak način večji vir skupnosti in celotne družbe,« je še povedal p. Rožič.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.