Petra StoparPetra Stopar
Predsednik organizacije Anton Donko (foto: ZDUS)
Predsednik organizacije Anton Donko

Starejši družbo lahko bogatijo

Politika | 01.10.2015, 11:13 Tanja Dominko

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan starejših, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1990. Ob tej priložnosti smo v studio povabili sogovornike iz Zveze društev upokojencev Slovenije, ki ima od poletja novo vodstvo. Slišali smo njihova stališča do nekaterih aktualnih vprašanj in tudi izzive, ki jih čakajo v prihodnjem obdobju.

Organizacija ZDUS prihodnje leto slavi 70. obletnico nastanka. Novi predsednik Anton Donko je povedal, da so takratne razmere bile povsem drugačne kot danes. „Takrat še ni bilo splošne pravice do pokojnine, po zakonu so jo prejemali le delavci v javni upravi, železnici, učitelji, strogo državne službe. Splošna pokojninska pravica je nastopila leta 1954, za nazaj je bilo treba zadeve urediti, saj ni bilo evidenc, pač pa so se stvari urejale preko prič. Takrat se je začel boj te upokojenske organizacije za ureditev pravic. Tudi v današnjem času imamo eno prvih in ključnih nalog prizadevanje za zaščito človekovih pravic starejših nasploh.“ Poleg tega se v zvezi društev upokojencev zavzemajo za podporo aktivnemu in zdravemu življenju upokojencev, pripravljajo rekreativne in kulturne programe.

Staranje prebivalstva je pojav, ki ga spremljamo že dalj časa. V Sloveniji je bilo lani starejših od 65 let 17,5 odstotka ljudi, do leta 2080 pa naj bi se ta delež povečal na 28,1 odstotka. Delež starejših od 80 let je bil 4,7 odstotka, do leta 2080 naj bi se več kot podvojil na 11,7 odstotka. V zvezi društev upokojencev so zato pred dobrim desetletjem uvedli „organizirano pomoč starejši za starejše“. Po besedah Donka imajo več kot 200 tisoč članov, članstvo niha, saj se je v zadnjem obdobju pojavilo veliko drugih društev, ki izpolnijo potrebe starejših po druženju. „Tudi materialna situacija je šla navzdol in veliko ljudi težko plačuje članarino v več društvih.“ V EU je po podatkih Eurostata leta 2013 na robu revščine ali socialne izključenosti živelo 18,2 odstotka oseb, starih vsaj 65 let, v Sloveniji pa 23 odstotkov.

Zvezo društev upokojencev (ZDUS) starejši še vedno zamenjujejo s stranko DESUS. Podpredsednika Janeza Sušnika smo vprašali, kako so dejansko povezani z njimi. „Res ljudje na terenu včasih zamenjajo te kratice in mislijo, da na volitvah nastopa tudi ZDUS, pa ni tako. Mi smo se res z DESUSOM več povezovali, ker so izkazali interes. Pa tudi zato so bili ustanovljeni, da bodo zastopali interese upokojencev. Toda zdaj, ko smo ugotovili, da so bile v preteklosti z njihove strani nekatere stvari nerodno izpeljane, smo se odločili, da se bomo ukvarjali z vsemi strankami in stranke z nami. Kajti vsi se moramo zavedati, da smo zdajšnji upokojenci nekaj v svoji najboljši življenjski kondiciji prispevali k razvoju te države in da si zaslužimo te pokojnine.“

Po Sušnikovih besedah se bodo v prihodnjem obdobju zavzemali za ustanovitev demografskega sklada in za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi. Poleg tega, kot pravi, ni uresničena zaveza vlade, da bodo imeli človeka v uradu za starejše. „Mi lahko veliko pripomoremo k boljši kondiciji našega gospodarstva,“ poudarja Sušnik in utemeljuje, da je v njihovih vrstah veliko strokovnjakov, gospodarstvenikov. Poudarjanja, da so starejši strošek za družbo, imajo dovolj.

Podpredsednica ZDUS Vera Pečnik je spregovorila tudi o dejavnostih posameznih občinskih društev, o finančnih stiskah starejših in solidarnosti znotraj društev. Pohvalila je tudi sodelovanje z drugimi organizacijami. Enako sta poudarila Anton Donko in Janez Sušnik.

 

Politika, Sociala, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.