Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Socialni teden 2015: V iskanju dialoga (foto: Socialni teden 2015)
Socialni teden 2015: V iskanju dialoga

Socialni teden: V iskanju dialoga

Slovenija | 23.09.2015, 16:00

Med 24. septembrom in 3. oktobrom bo potekal Socialni teden pod skupnim geslom V iskanju dialoga. Osnovna ideja je spodbuditi posameznike in organizacije civilne družbe k razpravi o nekem družbenem problemu. Začetek Socialnega tedna sovpada s prehodom številnih prebežnikov preko naše države, kar pred Slovence postavlja svojevrsten izziv iskanja dialoga, s katerim se kot državljani doslej v takšni obliki še nismo soočali.

Letošnji Socialni teden je sedmi po vrsti. Vodja projekta bo letos Janko Korošec. »Socialni teden poskušamo prenesti iz nekega projekta, ki je bil voden personalno, na eno dolgoročno gibanje, ko se bodo organizatorji dogodka in udeleženci vanj vključili zaradi ideje socialnega tedna oziroma zaradi njegove blagovne znamke.«

Socialni teden se bo začel v četrtek, 24. septembra, ko bo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani okrogla miza. Gostje okrogle mize bodo ddr. Verena Vidrih Perko, Andrej Šter, mag. Klemen Žumer in msgr. dr. Jože Plut. Gostje bodo razpravljali o tem, ali v Sloveniji znamo in hočemo spregovoriti o za nas pomembnih vsebinah. Predstavili bodo konkretne izkušnje z dialogom na različnih ravneh: znotraj države, v Evropskem parlamentu, med civilizacijami.

V poslanstvo Socialnega tedna od spada odpiranje prostora za dialog v majhnih skupinah. Letošnje leto so organizatorji dialog postavili v samo središče. »Zdi se, da se v Sloveniji težko o čem dogovorimo. Zato se tudi težko zares odločamo. Večino časa se ne poslušamo in zgolj neučinkovito prepričujemo drug drugega. Je smisel dialoga res v prepričevanju drugih ali v nagovarjanju že prepričanih?« Organizatorji želijo biti aktualni v povezavi z vseevropskimi migrantskimi tokovi. »Ne glede na to, ali bo Slovenija ponudila začasen dom nekaj sto prebežnikom, ali pa jih bo pred zaprtimi mejami ostalo več tisoč, se kot država ali kot posamezniki ne bomo mogli omejiti le na nudenje materialne pomoči za zagotavljanje osnovnega preživetja. Migrante bo potrebno sprejeti tudi kot ljudi kot posameznike, ki za dostojno bivanje potrebujejo tudi medčloveške odnose. To pa pred nas postavlja svojevrsten izziv iskanja dialoga, s katerim se kot državljani doslej v takšni obliki še nismo soočali,« so zapisali v sporočilo za javnost.

Do 3. oktobra bodo posamezniki in organizacije civilne družbe izvedli preko 40 dogodkov po vsej državi – predavanj, posvetovanj, delavnic, pogovorov in drugih srečanj. Sodelovalo bo več kot sto gostov. Zaključni seminar Socialnega tedna bo pri Svetem Jožefu nad Celjem. Njegov naslov bo Kdo smo in kam hočemo? Na seminarju bomo ovrednotili stanje civilne družbe kot medija med državljani in institucijami.

»Ljudje se moramo za dialog usposobiti«

Ena izmed organizatork dogodka, Kaja Kosec, pravi, da dialog v širši evropski družbi narobe razumemo. »Preveč ga enačimo z razpravo, debato, reševanjem konfliktov, brain-stormingom. Dialog je stara veščina, ki izvira že iz Stare Grčije. Če hočemo biti ljudje dialoški, se moramo za to usposobiti. Socialni teden je zato super zadeva, s katerim lahko ljudem dialog pripeljemo bliže.« Po njenih besedah za pristen dialog, v katerem se odpremo drug drugemu in poglobimo, potrebujemo čas. »V dialogu postavljamo argument, raziskujemo, sprašujemo in kritično razmišljamo. Dialog ima torej neke veščine. Letos tako ne bomo samo iskali dialoga, ampak bomo dali tudi ogrodje, kako vstopati v dialog,» je poudarila Kaja Kosec.

»Preseganje zgodovinskih mej«

Organizator dogodka v sklopu Socialnega tedna v zamejski Gorici je Renato Podbersič. Pomen tega, da so se tudi v zamejstvu priključili vseslovenskemu dogodku, vidi v tem, da se presega državne meje, ki so od nekdaj boleče zarezale v ta prostor. »Naša srečanja Pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž, ki nas skoraj tedensko združujejo, so namenjena krepitve kulturne, socialne, politične pobude, ki je bila stoletno enotna do leta 1947. Če je meja globoko zarezala v ta prostor, se prav s tovrstnimi pobudami borimo proti temu, da bi se Goriška še naprej delila.« Podbersič upa, da se bodo podobni dogodki širili. Po njegovih besedah je tudi Socialni teden enkratna priložnost v mozaiku drugih, da Goriška stvarnost vstopa v vseslovenski kulturni prostor. Organizacija tovrstnih dogodkov predstavlja krepitev enotnega slovenskega prostora, srečevanje ljudi, ki se na ta način lahko predstavijo in zadovoljstvo ljudi, ki se vsak mesec dogodkov v zamejstvu udeležujejo. V Gorici bodo v sklopu Socialnega tedna sodelovala gosta p. Peter Lavrih, ki je slovenski komisar za Sveto deželo in bo iz svoje osebne izkušnje povedal o medverskem dialogu. Drugi gost bo Zdravko Likar, vodja upravne enote v Tolminu, ki se veliko povezuje z beneškimi Slovenci in Furlani.

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...